Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Bakgrunn for meldingen

1.1 Sammendrag

       I forbindelse med behandlingen av Innst.S.nr.242 (1996-1997) fra kommunalkomiteen ba Stortinget Regjeringen legge frem en handlingsplan der myndighetene på en dynamisk og fremtidsrettet måte legger til rette for å styrke utviklingen av norsk IT-kompetanse, i den hensikt å skape grobunn for nye arbeidsplasser og for å videreutvikle og trygge de eksisterende arbeidsplassene i hele landet.

       Med bakgrunn i Stortingets vedtak og innstilling har Regjeringen lagt fram en stortingsmelding om IT-kompetanse i et regionalt perspektiv. Meldingens perspektiv er sektorovergripende. En politikk for IT-kompetanse griper bl.a. over utdanning, regional og nasjonal næringsutvikling og offentlig sektor. Meldingens hovedfokus er IT-kompetanse som vekstfremmende faktor i regional næringsutvikling. Meldingen presenterer politikk og tiltak for å styrke utviklingen av IT-kompetanse og IT-miljøer i hele landet.

       Meldingen er ikke ment å gi en omfattende drøfting og presentasjon av Regjeringens utdannings- og kompetansepolitikk. Andre stortingsframlegg fra Regjeringen våren 1998 behandler ulike deler av utdannings- og kompetansepolitikken mer utførlig.

       Meldingen er heller ikke ment å gi en fullstendig behandling av Regjeringens forskningspolitikk. Forskningspolitikken vil bli behandlet i forskningsmeldingen, som er planlagt framlagt høsten 1998.

       Fornebu nedlegges som hovedflyplass høsten 1998. Regjeringen har valgt å fremlegge sitt syn på mulighetene for og konsekvensene av et IT-senter på Fornebu for Stortinget i denne meldingen.

1.2 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Einar Johansen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av Innst.S.nr.242 (1996-1997) fra kommunalkomiteen som er referert i St.meld. nr. 38 (1997-1998). Når Regjeringen finner det riktig å legge fram en stortingsmelding framfor en handlingsplan, er det nå viktig at Regjeringen raskt følger opp med en målbevisst strategi, handling og tiltak for å styrke IT-kompetansen i Norge.

       Den raske teknologiske utviklingen gjør IT og IT-kompetanse til en nøkkelfaktor i næringsutviklingen. Sammensmeltingen av informasjonsteknologi, telekommunikasjon og multimedia har skapt en ny IT-næring. I tillegg er IT en avgjørende vekst- og konkurransefaktor i tradisjonelt næringsliv. Komiteen vil peke på det store udekkede behovet for IT-kompetanse denne utviklingen har ført med seg og de utdanningspolitiske, næringspolitiske og regionalpolitiske konsekvenser dette gir.

       Strategien og tiltaka må sikre at:

1. Norge ikke taper i den internasjonale konkurransen om bedriftsetableringer og kompetent arbeidskraft.
2. distriktene ikke taper i forhold til sentrale strøk i konkurransen om etableringen og kompetanse.
3. små bedrifter ikke taper i forhold til de store.
4. offentlig sektor får tilgang på kompetanse slik at alt fra medisinsk behandling til service, og saksbehandling for brukerne ikke blir skadelidende.

       Komiteen vil peke på at mangel på IT-kompetanse i mange land fører til en konkurranse om å tiltrekke seg personer med den riktige kompetansen, og det er eksempel på at norske bedrifter har etablert seg i utlandet pga. dette (Telenor). Dette vil i tillegg til tap av arbeidsplasser også føre til tap av utviklingsmiljøer norsk næringsliv trenger.

       Komiteen vil peke på at mangel på kompetanse gir en skjevhet mellom sentrale strøk og utkant og mellom store og små bedrifter. De store konserner i sentrale strøk har større forutsetninger for å kjøpe den kompetanse de trenger. Vi ser også at knappheten fører til at offentlig sektor ikke kan konkurrere lønnsmessig med privat næringsliv.

       Komiteen vil derfor peke på at i en offensiv strategi for å sikre de ovenfornevnte punkt må en rekke virkemidler tas i bruk.

       Sentralt her er:

1. Utvide utdanningskapasiteten av IT-utdanningen og innarbeide IT-utdanning i andre fagutdanninger. Utdanningen må styrkes på alle nivåer både når det gjelder IT som fag og IT som verktøy.
2. Forbedre samspillet mellom utdanningsinstitusjonene og næringslivet.
3. Tilrettelegging og stimuleringstiltak for kompetansekrevende næringer og næringsetableringen i regionene. (Infrastruktur, nettverk mellom bedrifter og regioner.)
4. Styrke både næringslivets og utdanningsinstitusjonenes rolle som internasjonale aktører.