Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, er fornøyd med at Riksrevisjonen har undersøkt forvaltning av prosjekttilskudd som kanaliseres via UNICEF. Slike undersøkelser er et nødvendig bidrag for å kontrollere at norske bistandspolitiske mål blir nådd. Komiteen mener at slike undersøkelser bør skje med en viss regelmessighet. Komiteen viser ellers til at

       « Utenriksdepartementet er tilfreds med at Riksrevisjonen i sin hovedkonklusjon stadfester at norsk bistand gjennom UNICEF medvirker til å oppfylle norske bistandspolitiske mål ».

       Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen påpeker upresise målformuleringer og uoversiktlig resultatrapportering til Stortinget. Komiteen har videre merket seg mangel på retningslinjer for multi-bi-tilskudd som gir ensartet praksis fra Utenriksdepartementet og NORAD, og mangelfull koordinering av den totale norske innsatsen overfor UNICEF. Komiteen legger vekt på at disse påpekningene blir fulgt opp så raskt som mulig.

       Komiteen viser til at Riksrevisjonen påpeker at den inngåtte rammeavtalen fra 1972 med UNICEF ikke lenger er i samsvar med den praksis som følges. Komiteen ber Regjeringen vurdere hvorvidt avtalen bør oppdateres.

       For øvrig har komiteen merket seg at Utenriksdepartementet etter Riksrevisjonens mening, i liten grad gjør vurderinger av hvor stor effekt midlene får og om midlene er benyttet på en økonomisk forsvarlig måte. Komiteen ber på denne bakgrunn Regjeringen øke Utenriksdepartementets deltakelse i evalueringer og at det tas nødvendige initiativ for å delta i UNICEFs evalueringer.

       Komiteen har også merket seg NORADs erkjennelse av Riksrevisjonens anmerkninger og oppfølgende arbeid med styrking av forvaltningspraksis.

       Komiteen vil understreke betydningen av at Riksrevisjonens anbefalinger følges opp.

       Komiteen viser til at man i forbindelse med Riksrevisjonens antegnelser har besøkt ulike relevante organisasjoner i FN-systemet, herunder kontroll- og revisjonsorganer i New York samt norskstøttede bistandsprosjekter i Nicaragua.

       Under disse samtalene fremkom det at reformarbeidet i FN-systemet er tatt alvorlig av FNs organer. I denne sammenheng registrerte komiteen at en rekke forbedringstiltak var igangsatt internt i FN, bl.a. bedre måloppnåelse og kvalitetssikring gjennom forbedrede evaluerings- og rapporteringsrutiner.

       Komiteen vil i tilknytning til dette understreke viktigheten av at norske myndigheter bidrar aktivt til at FN-systemet får best mulig kontroll-/evalueringsrutiner når det gjelder denne type prosjekter i FN-regi.

       Det vises til at komiteen tilskrev Utenriksdepartementet i brev av 2. desember 1997 hvor man ba om departementets eventuelle ytterligere kommentarer til Riksrevisjonens anbefalinger om å overføre forvaltningsansvaret til NORAD for prosjekter finansiert med øremerkede midler i regi av UNICEF. Komiteen viser til departementets svar av 8. desember 1997 som følger vedlagt og er av samme oppfatning som departementet.