Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Carl I Hagen, Lodve Solholm og Jan Simonsen har den 15. januar 1998 fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen trekke tilbake de nye retningslinjer for praktisering av asylpolitikken ved å gjeninnføre de retningslinjer som rådde under den forrige regjering. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at Justisdepartementet har sendt ut nye retningslinjer for praktiseringen av lovreglene og forskriftene om norsk flyktning- og asylpolitikk, som vil myke opp praksis i asylsaker. I tillegg har Regjeringen bestemt at den såkalte førsteasyllandregelen skal mykes opp.

       Av de nye retningslinjene fremgår det at kravet til sannsynliggjøring av forfølgelsesfare som grunnlag for asyl skal senkes. Endringene innebærer videre at alle som kan vise til velbegrunnet frykt for forfølgelse av grunner som er omhandlet i Flyktningekonvensjonen (f.eks. på grunn av rase, religion eller politisk oppfatning) i prinsippet skal likestilles i forhold til spørsmålet om asyl, uavhengig av hvem forfølgeren er, og uavhengig av skillet mellom manglende vilje og evne hos myndighetene til å yte beskyttelse. Asyl vil bli gitt også ved fare for kjønnsrelatert forfølgelse og til personer som ved retur til hjemlandet risikerer forfølgelse og alvorlige overgrep på grunn av sin homofile legning. Personer som har deltatt i væpnet kamp mot hjemlandets myndigheter skal også i noe større grad enn hittil kunne gis asyl.

       Regjeringen har dessuten bestemt at ansvaret for asylavhør skal overføres fra politiet til UDI. Det er videre tatt initiativ til å gjennomgå praksis i familiegjenforeningssaker, i saker der barn er involvert og i saker som gjelder mishandlede kvinner som søker fortsatt opphold etter samlivsbrudd. Det er også gitt nye retningslinjer for uttransportering.

       Forslagsstillerne mener at konsekvensene av oppmykingen og liberaliseringen av retningslinjene for behandling av asylsaker kan medføre en betydelig økning i asylinnvandringen til Norge, særlig i en tid hvor andre europeiske land strammer inn sine kriterier og retningslinjer for opphold. Fremskrittspartiet ser intet behov for nye retningslinjer på dette område idet den tidligere Arbeiderpartiregjeringens retningslinjer var til å leve med selv om også de var i det snillistiske laget.