Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

   Stortingsrepresentantene Oddvard Nilsen, Kjellaug Nakkim og Jan Tore Sanner fremmer i dokumentet forslag om at Stortinget skal be Regjeringen fremlegge forslag om opphevelse av forbudet mot parallellimport av fonogrammer og videogrammer (åndsverkloven § 54e).

       Bakgrunn for forslaget er det forbudet mot parallellimport av fonogrammer og videogrammer som Stortinget vedtok i 1993. Dette forbudet rammer i hovedsak import av CDer, som utgjør det aller meste av markedet. Ifølge EØS-avtalen er det forbudt å hindre parallellimport mellom medlemslandene. Forbudet gjelder derfor i dag import fra land utenfor EØS-området, hvorav USA er det mest aktuelle land å importere CDer fra.

       Forslagsstillerne slår fast at CD-prisen i Norge er høy i forhold til f.eks. USA, og at dette bl.a. skyldes parallellimportforbudet og andre konkurranseregulerende avtaler mellom selskap og forhandler.

       Etter forslagsstillernes mening er det ingen grunn til å opprettholde et importforbud som utelukkende medfører høyere fortjeneste for selskapene og høyere priser for forbrukerne.