Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Praktisering av omdanningsloven avsnitt II første til tredje ledd

4.1 Sammendrag

       I meldingen er det gjort rede for håndhevelsen av følgende vilkår for lempning:

- Lempningsadgang kun for «gevinst ved avhendelse».
- Gevinst ved avhendelse av fast eiendom, næring eller virksomhet og gevinst ved avhendelse av aksjer.
- Avhendelsen må være et ledd i en omorganisering eller omlegging av virksomhet med sikte på å få denne mer rasjonell og effektiv.
- Lempning kan bare innrømmes når omstendighetene i særlig grad taler for det og det tillike er påtakelig at fritakelsen eller nedsettelsen vil lette omorganiseringen eller omleggingen.

       I gjennomgangen er sakene etter lovens avsnitt II første til tredje ledd inndelt i følgende seks kategorier:

- Salg av aksjer, eiendom og virksomhet mot vederlag vesentlig i form av kontanter, fordringer, gjeldsoverdragelse o.l.
- Salg av aksjer, eiendom og virksomhet mot fullt vederlag hovedsakelig i form av eierandeler (aksjer og selskapsandeler) i det ervervende selskap.
- Omdanning fra enkeltmannsforetak, ansvarlig selskap, kommandittselskap, samt kommunale forvaltningsbedrifter til aksjeselskap.
- Omdanning fra andelslag, gjensidige selskaper, foreninger m.v. til aksjeselskap.
- Fusjoner/sammenslåing og fisjoner/deling av selskaper som begge skattemessig er hjemmehørende i Norge.
- Saker med implikasjoner over landegrensene.

       I kapittel 6.2 i meldingen er det gjort rede for utviklingen av regelverket og lempningspraksis i saker som faller inn under hver av disse kategoriene. Vedrørende salg av aksjer, eiendom og virksomhet mot vederlag vesentlig i form av kontanter, fordringer, gjeldsoverdragelse o.l, er det videre foretatt en avgrensning etter følgende saksinndeling:

- Aksjesalg m.v. til eksterne kjøpere mot fullt vederlag hovedsakelig i form av kontanter o.l. uten krav om avsetning og senere reinvestering av gevinst.
- Salg til «interne» kjøpere mot vederlag i form av kontanter o.l. tilsvarende de ligningsmessige verdier på det overførte.
- Salg mot fullt vederlag hovedsakelig i form av kontanter o.l. og hvor gevinsten avsettes betinget skattefritt for senere reinvestering.

       I gjennomgangen av saker med implikasjoner over landegrensene er det bl.a. gjort særskilt rede for forpliktelser og følger av EØS-avtalen.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteen tar redegjørelsen til etterretning.