Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Jan Petersen, Kristin Krohn Devold og Trond Helleland fremmer forslag om at Stortinget skal be Regjeringen om å tillate innføring av BingoLotto i samsvar med søknad fra idrettsbevegelsen og Norges Musikkorps Forbund.

       I begrunnelsen for forslaget heter det bl.a. at i februar 1996 søkte Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og Norges Musikkorps Forbund Justisdepartementet om å få starte et lotteri (BingoLotto etter svensk modell) for å styrke økonomien i klubber og lag. Det foreslåtte opplegget ville over en treårsperiode gi ca 600  mill. kroner i inntekter til de idrettslag, musikkorps og andre foreninger som på frivillig basis ønsker å være med. Forslagsstillerne viser til at BingoLotto er et lavbudsjettkonsept i samvirke med et familieorientert underholdningsprogram på TV.

       Justisdepartementet avslo søknaden. På en pressekonferanse samme dag opplyste statsråd Birkeland at støtten til frivillige organisasjoner skulle økes, og at statlige spill skulle samordnes. Mot BingoLotto-søknaden ble det anført at « et slikt spill ville skjerpe konkurransen på spillemarkedet, og på lengre sikt vil det kunne svekke idrettens økonomiske grunnlag ».

       Forslagsstillerne fremhever at det hittil ikke har vært mulig å påvise at private organisasjoner eller statlige spill er blitt skadelidende som følge av et økende spillemarked. Erfaringene fra BingoLotto i Sverige viser at den totale omsetningen i spillemarkedet har økt.

       Det foreliggende BingoLotto-opplegget kan uten vanskeligheter utvides til å omfatte andre « lotteriverdige » organisasjoner av humanitær og/eller sosial karakter. Dette er også klart markert ved at en av de opprinnelige søkere, Norges Musikkorps Forbund, i møte 20. oktober 1997 inngikk en intensjonsavtale med Norges Speiderforbund, Norges Bygdeungdomslag, Norges 4H, Norges Pensjonistforbund og Idrettens Fellesorganisasjon om å danne en ny stiftelse/forening med det formål å etablere og drive BingoLotto i Norge.