Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Sosial- og helsedepartementet legger i proposisjonen fram forslag om endringer under enkelte kapitler i statsbudsjettet for 1997. På bakgrunn av den vanskelige økonomiske situasjonen for fylkeskommunale sykehus legges det fram forslag om økning i bevilgningene til sykehus på 300 mill. kroner over kap. 760 Fylkeskommunenes helse- og sosialtjeneste post 67 Andre tilskudd. Det foreslås å fordele 200 mill. kroner skjønnsmessig, men med objektive kriterier som utgangspunkt. Departementet ser det som særskilt viktig at behandlingsaktiviteten ved regionsykehus ikke reduseres, og foreslår derfor 100 mill. kroner fordelt til regionsykehusene med bruk av samme nøkkel som ved fordeling av basistilskuddet i bevilgningen til regionsykehus.

       Som bakgrunn for forslaget vises det til at rapporter fra fylkeskommunale sykehus varsler om en vanskelig økonomisk situasjon, redusert drift på sengeposter og påfølgende dårlig tilbud til pasientene. En rapport fra landets fylkesleger konkluderer med at indremedisinske avdelinger stadig presses med flere korridorpasienter.

       Det framholdes at foreløpige tall fra Norsk Institutt for Sykehusforskning viser en total økning på 1,7 % i antall behandlede pasienter ved innleggelse fra 1995 til 1996, og at hele økningen skyldes tilfeller av øyeblikkelig hjelp, mens omfanget av planlagt behandling går ned med 2,3 % i samme periode. Det uttales at denne aktiviteten er lavere enn hva som ble lagt til grunn i statsbudsjettet. Videre påpekes det at SAMDATA viser en betydelig kostnadsvekst i samme periode idet kostnad pr. innlagt pasient ved regionsykehusene i 1996 var ca 15 % høyere enn i 1995. Kostnadsveksten ved andre sykehus er noe lavere.

       Det vises til at Kommunenes Sentralforbund har sendt en rapport om virkningene av lønnsoppgjøret til departementet. Beregningene tyder på at gjennomsnittlige lønnsutgifter til leger i sykehus økte med ca 40 % fra oktober 1995 til april 1997.

       Det framholdes at fylkeskommunene ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (1996-1997) fikk ca 70 mill. kroner spesielt knyttet opp til lønnsoppgjøret for leger, og at fylkeskommunene også etter dette har fått økt sine inntekter særlig i form av økte skatteinntekter. Departementet mener at behovet for tilleggsbevilgninger bl.a. må ses på bakgrunn av dette.

       Det understrekes i proposisjonen at det er kommunesektoren som har forhandlet fram den sterke lønnsveksten for legene, og at det derfor er kommunesektorens eget ansvar å finansiere den sterke lønnsøkningen innenfor eksisterende inntektsrammer. Departementet mener at KS » beregninger om kompensasjon ikke har tatt hensyn til disse forhold.

       Tilleggsbevilgningen foreslås inndekket ved følgende endringer andre steder i statsbudsjettet:

- Kap. 521 Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere post 60 Integreringstilskudd reduseres med 125 mill. kroner.
- Kap. 673 Tiltak for funksjonshemmede post 61 Oppfølging av ansvarsreformen for mennesker med psykisk utviklingshemming reduseres med 10 mill. kroner.
- Kap. 701 Forsøks- og utviklingsvirksomhet post 21 Spesielle driftsutgifter reduseres med 2,5 mill kroner.
- Kap. 705 Kursvirksomhet og stipendier post 61 Turnustjeneste, videreutdanning m.v. reduseres med 2,5 mill. kroner.
- Kap. 705 Kursvirksomhet og stipendier post 71 Tilskudd til kurs og stipendier til personell innen helsevesenet m.m. reduseres med 1 mill. kroner.
- Kap. 730 Rikshospitalet post 31 Utstyr til nybygg, reduseres med 25 mill. kroner.
- Kap. 739 Andre utgifter post 21 Forsøk og utvikling i sykehussektoren reduseres med 15 mill. kroner.
- Kap. 739 Andre utgifter post 74 Reiseutgifter, turnuskandidater reduseres med 1 mill. kroner.
- Kap. 739 Andre utgifter post 63 Refusjon godkjente kapitalutgifter reduseres med 20 mill. kroner
- Kap. 760 Fylkeskommunenes helse- og sosialtjeneste post 65 Tilskudd til pasientbehandling, rehabilitering m.m. reduseres med 60 mill. kroner.
- Kap. 760 Fylkeskommunenes helse- og sosialtjeneste post 68 Tilskudd til styrking av tilbudet i psykisk helsevern reduseres med 3 mill. kroner.
- Kap. 2601 Hjelpemiddelsentraler post 01 Lønn og godtgjørelser reduseres med 10 mill. kroner.
- Kap. 3613 Statens fond for alkoholfrie overnattings- og serveringssteder post 50 Refusjon fra fond økes med 25 mill. kroner.