Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteen sine merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser til forhandlingsordninga angående driftstilskudd og takster for privatpraktiserende fysioterapeuter, psykologer og leger mellom på den ene siden de berørte organisasjoner, som er Norske Fysioterapeuters Forbund, Norsk Psykologforening og Den norske lægeforening, og på den andre siden staten og Kommunenes Sentralforbund.

       Komiteen har merket seg at det er inngått avtale for fysioterapeutene som forutsetter en høyning av takster og driftstilskudd med 5,3 prosent for tidsrommet 1. juli 1997 - 30. juni 1998.

       Komiteen har også merket seg at det er inngått avtale for spesialister i klinisk psykologi som forutsetter en høyning av takster og driftstilskudd med 4,4 prosent for tidsrommet 1. juli 1997 - 30. juni 1998.

       Komiteen har videre merket seg at forhandlingene for de privatpraktiserende legene ikke er avsluttet, og at dette oppgjøret derfor ikke kan behandles i vårsesjonen.

       Komiteen slutter seg derfor til at departementet får fullmakt til å gjøre forandringer i trygderefusjonene og fastlønnstilskuddet som følge av de avtalene som partene eventuelt måtte komme fram til. Det forutsettes videre at Stortinget tar stilling til bevilgningsspørsmålet senere.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre, viser til at det er lagt til grunn i statsbudsjettet for 1997 at egenbetalinga for pasientene skal økes med 9 prosent for fysioterapi og 12 prosent for legehjelp og psykologhjelp.

       Flertallet gir sin tilslutning til det opplegg som det er gjort greie for.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti vil gå imot en økning av egenandelene.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil på det sterkeste gå imot de økninger av egenbetaling som ligger til grunn for ny avtale om driftstilskudd og takster for leger, psykologer og fysioterapeuter.

       Dette medlem ser på egenandeler som en usosial ordning som fører til underforbruk hos de som trenger tjenestene mest, og det blir en tung byrde for mennesker med dårlig økonomi. Selv om det ikke er foreslått noen hevning av taket for egenandeler, vil allikevel økningene i egenandeler bety at hvert besøk hos psykolog eller fysioterapeut blir dyrere for den enkelte bruker.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet har merket seg at Regjeringen legger opp til en økning av egenandelene for konsultasjon hos fysioterapeut med 9 prosent, og for psykologer 12 prosent. Dette medlem viser til at egenbetalingen og taket de seneste år er vesentlig øket, og egenbetalingen begynner etter hvert å bli svært tyngende for minstepensjonister og kronikere, og oppleves mer og mer som en skatt på sykdom.

       Dette medlem viser til at Fremskrittspartiet tidligere har stilt seg positivt til en moderat egenbetaling. Dette for å dempe etterspørselen etter helsetjenester, både på kommuneplan og på fylkesplan. Forutsetningen fra Fremskrittspartiets side om å ha en viss egenandel for helsetjenester var også at de øvrige avgifter og skatter ikke skulle økes. Resultatet er derimot blitt det motsatte. Effekten ved bruk av egenandeler, nemlig å redusere etterspørselen etter unødige helsetjenester, vil bli langt mindre etter at fastlegeordningen innføres, og allmennpraktikerne får som hovedoppgave å være portvakt for pasientene.

       Dette medlem viser til at mange kronikere med lav inntekt i dag har problemer med å søke nødvendig legehjelp på grunn av de høye egenandelene.

       Med henvisning til ovenstående, vil komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet denne gangen gå imot enhver økning av egenandelene, og partiene vil på et senere tidspunkt vurdere om egenandelene i det hele tatt skal opprettholdes og videreføres.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:

       « Egenbetalingen for fysioterapi og psykologhjelp økes ikke i 1997. »