Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Komiteens tilråding

Komiteen viser til meldingen og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I.

       Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med budsjettbehandlingen for 1998 å øke bevilgningen til Mental helses akuttelefon slik at denne viktige forebyggende tjenesten kan være i drift hele døgnet og utvides i antall.

II.

       Stortinget ber Regjeringen på kort sikt prioritere og øke sengekapasiteten ved de intermediære psykiatriske avdelingene samt øke antall senger på regionnivå innen barne- og ungdomspsykiatrien.

III.

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at handlingsplaner innen psykiatrien blir en del av de kommunale helse- og sosialplaner.

IV.

       Stortinget ber Regjeringen medvirke i samarbeid med fylkeskommunene til at barne- og ungdomspsykiatrien utbygges til en tilfredsstillende dekningsgrad for barn og unge under 18 år. Det igangsettes en systematisk gjennomgang av barne- og ungdomspsykiatrien med henblikk på om mål, midler og organisasjonsform er i samsvar med hverandre. Det bør vurderes å opprette psykiatriske institusjoner for barn og ungdom i hvert fylke.

V.

       Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan lands- og flerregionale funksjoner i barne- og ungdomspsykiatrien kan ivaretas, dersom forhandlingene med Oslo kommune om overtagelse av Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri fører frem.

VI.

       Stortinget ber Regjeringen opprette hospitantplasser med statlig lønnsdekning ved sykehusenes barneavdelinger, øremerket for barnepsykiateres sideutdannelse.

VII.

       Stortinget ber Regjeringen å foreta en beregning av de kostnader kommunene får ved et utvidet ansvar for mennesker med psykiske lidelser, på lik linje med beregningen som ble foretatt i forbindelse med 6-årsreformen. Det må beregnes kostnader på bakgrunn av planer utarbeidet i et antall kommuner, slik at en kan få fram en kostnadsoversikt for alle kommuner samlet.

VIII.

       Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om en forpliktende handlingsplan for psykiatrien, herunder en økonomisk forpliktende opptrappingsplan.

IX.

       St.meld. nr. 25 (1996-1997) Åpenhet og helhet. Om psykiske lidelser og tjenestetilbudene - vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 9. juni 1997.

Gunhild Øyangen, Valgerd Svarstad Haugland,
leder. ordfører og sekretær.