Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

    I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen om å endre dagens regelverk slik at det åpnes for å gi midlertidig arbeidstillatelser til utenlandske arbeidstakere som ønsker å arbeide i private hjem på midlertidig basis. »

       Som bakgrunn for forslaget vises det til at det er uakseptabelt at politiet bruker arbeidskapasitet på å oppspore bl.a. polske hushjelper for deretter å kjeppjage dem ut av landet. Det pekes på at det er en økende etterspørsel etter vaskehjelper i det norske samfunn. Ved å endre regelverket slik at « svarte » hushjelper fra bl.a. Polen kan tilby sin arbeidskraft lovlig, vil det bli slutt på at disse risikerer å bli tvangssendt ut av landet.

       Forslagsstilleren viser til at Kommunal- og arbeidsdepartementet hvert år gir sesongarbeidstillatelser til utlendinger i forbindelse med innhøsting i jord- og hagebruksnæringen. Videre er det fullt ut akseptert å importere helsepersonell.

       Forslagsstilleren viser til at en endring som foreslått vil gjøre det mulig for mennesker fra fattigere land enn de som er omfattet av EØS-avtalen å skaffe seg levebrød, samtidig som norske forbrukere også vil ha nytte av endringen.

       Det påpekes i dokumentet at det ikke er noen prinsipiell forskjell på å tillate utenlandske sykepleiere å jobbe i Norge og det å tillate utenlandske hushjelper å gjøre det samme. Begge grupper dekker et skrikende behov for arbeidskraft.