Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 1

       Stortinget går mot Regjeringens forslag om å innføre sanksjoner mot sykehuseier ved brudd på ventetidsgarantien.

Forslag fra Senterpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen utrede og legge fram forslag om en bedre struktur og inndeling når det gjelder Helseregion 1 og Helseregion 2.

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen utvide dagens statlige finansieringsordning til å gjelde alle kapitalutgifter ved utbygging/utvidelse av universitetsklinikker og regionsykehus.

Forslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen utforme finansieringsordningen for sykehusene slik at den innsatsbaserte finansieringsdelen for sykehusdrift overføres direkte til sykehusene og ikke til fylkeskommunen.

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen lovfeste fritt sykehusvalg på samme behandlingsnivå i hele landet i lov om pasientrettigheter. En pasient som velger et sykehus på samme behandlingsnivå utenfor egen region, må selv bekoste reiseutgiftene.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med utarbeidelsen av plan for helsepersonell komme med en klar angivelse av behov og kriterier for spesialistkompetanse og spesialistutdanning for alle kategorier helsepersonell der det er behov for slik kompetanse.

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om statlig overtakelse av norske sykehus for å sikre likeverdig behandling av pasienter i alle deler av landet og for å unngå spill og ansvarsfraskrivelse mellom forvaltningsnivåene. Det forutsettes at det enkelte sykehus gis frihet til å velge intern organisering så vel som formell organisering som forvaltningsbedrift, offentlig stiftelse eller a/s.

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å gjennomføre anbudskonkurranse for poliklinisk virksomhet ved norske sykehus slik at det åpnes for at private kan utføre slike tjenester. Sykehusets reelle kostnader skal medtas ved egen deltagelse i anbudskonkurransen.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringen fastsette stykkprisrefusjonen i finansieringen av sykehus til 50 prosent fra 1. juli 1997 og til 60 prosent fra 1. januar 1998.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen gi pasientene ved norske sykehus økonomisk garanti for rett til behandling ved annet offentlig eller godkjent privat sykehus i Norge eller i annet EØS-land ved brudd på ventetidsgarantien.

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen utprøve modeller i en eller to helseregioner der en skiller mellom finansieringsansvarlig og driftsansvarlig av helsetjenestene. Dette kan gjennomføres ved å la legene i primærhelsetjenesten få forvalte stykkprisdelen til pasientene, eller ved å la helseregionene kjøpe helsetjenestene til sin egen befolkning.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 12

       Stortinget ber Regjeringen med utgangspunkt i de fem regionale helseplanene utarbeide en statlig helseplan både for somatikken og psykiatrien. En slik plan må bl.a. inneholde oversikt over og målsettinger for; fordeling av spisskompetanse og høykostmedisin, behov for og fordeling av fagpersonell, teknologi og spesielt kostbart og avansert utstyr.

Forslag 13

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn kommuneloven § 27 for samarbeid og utvikling innenfor helseregionene.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 14

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at regionale helseplaner skal godkjennes av Kongen i statsråd.

Forslag 15

       Stortinget ber Regjeringen utforme ventetidsgarantien slik at en pasient som er gitt behandlingsgaranti innen en tidsfrist på tre måneder, ved oversitting av fristen skal få en skriftlig økonomisk garanti som gir rett for pasienten til å søke behandling ved annen institusjon i Norge eller utlandet på folketrygdens regning.