Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Morten Lund, Jorunn Ringstad og Arne Haukvik har den 13. januar 1997 fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen endre forskriftene til politilovens § 25 slik at politivakthold i hovedsak blir gratis ved arrangement som skal gi inntekt til å føre videre frivillig arbeid blant barn og unge, samt for å fremme frivillig kulturarbeid. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det bl.a. til statsministerens nyttårstale, og det fremheves at det er positivt og nødvendig med statlige tiltak og politisk anerkjennelse for å øke den frivillige innsatsen. Det må satses på å fjerne regler som oppfattes som hindringer for frivillig innsats. Det er en lang tradisjon for at lag og foreninger skaffer seg nødvendige inntekter ved offentlige arrangementer. Forslagsstillerne er kjent med tilfeller der praktiseringen av adgangen til å kreve godtgjørelse for politiets vakthold i henhold til politiloven § 25, oppfattes som en trussel mot fortsatt dugnadsinnsats. Det reageres på utgiftenes størrelse, men også på måten vaktholdets omfang og godtgjørelsen til politiet fastsettes på. Det er en klar forskjellsbehandling mellom ulike politi- og lensmannsdistrikter.

       Forslagsstillerne mener det som hovedregel må bli slik at politiets bistand skal være gratis når en arrangør har til formål å gi positive tilbud til barn og unge. Også organisasjoner for frivillig kulturarbeid bør fritas for betaling for politivakthold. Krav om godtgjørelse må begrenses til de tilfeller der arrangørene driver på kommersiell basis, eller ikke kan stille med et tilstrekkelig antall av ordinære vaktmannskaper selv. En slik endring kan oppnås ved å endre forskriftene til politiloven § 25.