Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

       Folketrygden reguleres av nærmere ett tusen paragrafer i lov om folketrygd og tilhørende forskrifter, samt av bestemmelsene om ulike tjenestepensjonsordninger og samordningsloven. Reglene på området er omfattende og kompliserte.

       Det er påvist betydelige feil i utbetalinger av pensjoner.

       Med visse mellomrom vedtas endringer i folketrygdloven med tilknyttet regelverk, med omfattende overgangsregler. Det er viktig at det i tilknytning til slike endringer foretas tilfredsstillende konsekvensutredninger, og at endringene blir gjort kjent og innarbeidet i gjeldende rutiner før iverksettelse.

       Stortinget vedtok den 21. desember 1990 visse endringer i folketrygdens pensjonssystem, herunder inntektsprøving av forsørgingstillegg og endringer knyttet til opptjeningen av pensjonspoeng. For løpende ytelser ble det vedtatt å innføre visse overgangsordninger, og ca 40.000 pensjonister ble her berørt. Etter reguleringen av grunnbeløpet i 1996 er kun et mindre antall pensjonister fortsatt berørt av reglene.

       Formålet med undersøkelsen har vært å vurdere om forberedelse og iverksettelse av de nye reglene var hensiktsmessige og i samsvar med god forvaltningspraksis. Undersøkelsen er konsentrert rundt arbeidet med utarbeidelsen av overgangsregler og iverksettelsen av disse, herunder; fastsettelse av forsørgingstillegg og garantitillegg knyttet til dette i folketrygden, samordning av barnetillegg i tjenestepensjonsordning med garantitillegg som erstattet barnetillegg i folketrygden og samordning av tjenestepensjoner med pensjoner med garantitillegg for tilleggspensjon i folketrygden.