Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Jan Petersen, Kristin Krohn Devold og Erna Solberg framsatte 11. mars 1997 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen opprette en støtteordning for små og mellomstore bedrifters prosesskostnader ved søksmål i forbindelse med brudd på EØS-avtalen. Ansvar for ordningen legges under nærings- og handelsdepartementet, og Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med forslag til bevilgning og retningslinjer for bruk av støttemidler. »

       Målsettingen med forslaget er å bedre små og mellomstore bedrifters konkurransemuligheter gjennom å bruke EØS-avtalen mer aktivt og mer effektivt både i Norge og i EU-landene.

       Forslagsstillerne viser til at små og mellomstore bedrifter er avhengige av rettferdige og stabile konkurranseregler for å kunne skape verdier og nye arbeidsplasser og at de må ha mulighet til å konkurrere på like vilkår som kommunale selskaper og andre aktører om offentlige innkjøp. Forslagsstillerne hevder at små og mellomstore bedrifter ofte stenges ute fra eller forbigås i anbudsrunder som skal være åpne og frie etter EUs regler om offentlige anskaffelser. Det hevdes videre at småbedrifter ofte rammes av proteksjonistiske tiltak i andre land, tiltak som er i strid med prinsippene om fri konkurranse i det indre marked, så som brudd på reglene om offentlige anskaffelser. Norske bedrifter har i tillegg et problem i konkurransen i EU fordi EØS-avtalen er lite kjent i EU-landene.

       Det hevdes at norske bedrifter som tilsidesettes i konkurransen om offentlige anskaffelser i EU ofte har vanskelig for å nå frem fordi det er store kostnader forbundet med klagesaker og fordi Norge ikke har samme adgang som EU-landene til beslutningssystemet i EU.

       Forslagsstillerne viser til at dersom private bedrifter blir diskriminert i konkurransen om offentlige anskaffelser, er det opp til disse bedriftene å anmelde saken til domstol.

       Det hevdes at rettens vei kan være lang og dyr for småbedrifter, som ikke har ressurser til å gjennomgå en langvarig og ressurskrevende prosess og som av den grunn ofte avskrekkes fra å gå til det skritt å gå til sak. Dette gjelder spesielt norske bedrifter som konkurrerer på markedet i EU. Derfor er det behov for å gi offentlig støtte til slike prosesskostnader.

       Forslagsstillerne mener at det ikke bør være nok å bare ha en mistanke om konkurransebrudd. Det skal være rimelig grunn til å tro at det har vært brudd på EØS-regelverket om klagen skal være støtteberettiget. Målsettingen er at seriøse aktører oppfordres til å gå til sak, mens useriøse aktører lukes ut.

       Forslagsstillerne foreslår at støtteordningen innrettes mot små og mellomstore bedrifter og administreres av Nærings- og handelsdepartementet.