Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

       I samsvar med Grunnloven § 75 bokstav k har Riksrevisjonen i Dok.nr.1 (1996-1997) kunngjort utdrag av statsregnskapet for budsjettåret 1995. Dokumentet inneholder videre Riksrevisjonens konstitusjonelle antegnelser med svar og forslag til desisjon av statsregnskapet for 1995 samt av regnskapet vedkommende administrasjonen av Svalbard.

       I antegnelsene omtales flere virksomheters regnskaper som har så vesentlige feil og mangler at Riksrevisjonen ikke har kunnet godkjenne regnskapet. En del feil og mangler kan tilbakeføres til innføringen av nye edb-baserte regnskapssystemer, i andre tilfeller foreligger uavklarte saldi i regnskapet og manglende avstemming.

       Generelt sett er det under flere departementer tatt opp forhold knyttet til den administrative kontroll, bl.a. mangelfull føring av anvisningsprotokoller og ikke tilfredsstillende avstemmingsrutiner, og det er fortsatt behov for oppfølging av at det etableres en forsvarlig internkontroll i flere virksomheter. Manglende dokumentasjon av attestasjon og anvisning for utbetaling er gjennomgående feil som ofte må presiseres i forbindelse med godkjenning av regnskapene.

       Inntektskontrollen har avdekket manglende oversikt over utestående fordringer i flere virksomheter og problemer knyttet til innfordringsarbeidet. I flere saker påpekes betydelige budsjettavvik, som resultat av at den realistiske budsjettering ikke er god nok.

       Det er også satt søkelys på enkelte departementers prosjektstyring, både når det gjelder store byggeprosjekter og edb-anskaffelser.

       Flere eksempler viser svakheter ved regelverket og praktiseringen av dette knyttet til økonomiske kompensasjonsordninger ved fratredelse fra statlige lederstillinger.

       Fire tidligere antegnelser desidert « Til observasjon » tas opp på nytt i årets antegnelser. Det vises for øvrig til at Riksrevisjonen har framlagt for Stortinget en gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1989-1994 desidert « Til observasjon » i Dok.nr.3:01 (1996-1997), oversendt Stortinget 28. oktober 1996, noe som etter Riksrevisjonens oppfatning har medført en langt bedre oppfølging i departementene.

1.1 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Sigbjørn Johnsen, Ragna Berget Jørgensen og Gunnar Skaug, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, Petter Thomassen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, registrerer at det i antegnelsene omtales flere virksomheters regnskaper som har så vesentlige feil og mangler at Riksrevisjonen ikke har kunnet godkjenne regnskapet. Komiteen ser svært alvorlig på dette.

       Komiteen registrerer videre at det under flere departementer er tatt opp forhold knyttet til den administrative kontroll, og at det fortsatt er behov for oppfølging når det gjelder etablering av en forsvarlig internkontroll i flere virksomheter.

       Komiteen har merket seg at fire tidligere antegnelser desidert « Til observasjon » tas opp på nytt i årets antegnelser. Det vises for øvrig til Stortingets behandling av Dok.nr.3:01 (1996-1997) om Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1989-1994 desidert « Til observasjon », jf Innst.S.nr.140.

       Komiteen har videre merket seg at Riksrevisjon har satt søkelyset på enkelte departementers prosjektstyring når det gjelder både store byggeprosjekter og edb-anskaffelser. Komiteen vil i denne forbindelse presisere viktigheten av at dette blir fulgt opp også i fremtiden da stadig flere store statlige oppgaver blir gjennomført som prosjekter.

       Komiteen har under behandlingen av dokumentet valgt å behandle i egen innstilling sak nr. 2 under Forsvarsdepartementet, Prosjekt 2010 - bygging av nytt kontorbygg i Lutvann leir, sak nr. 6 under Justis- og politidepartementet, Utgiftsført, ubrukte bevilgninger til bobehandling, og sak nr. 4 under Landbruksdepartementet, Manglende prisutjevning på kraftfôr (Statkorn Holding AS).

       Komiteen vil i de følgende kapitler komme nærmere inn på enkelte av sakene vedrørende de ulike departementene hvis virksomhet er omhandlet i Dok.nr.1.

       Når det gjelder de andre sakene for de aktuelle departementene, slutter komiteen seg uten nærmere kommentarer til Riksrevisjonens forslag til desisjon.