Vedlegg
Brev fra Olje- og energidepartementet, statsråden, til stortingsrepresentant Morten Lund, Senterpartiets stortingsgruppe, datert 10. februar 1997
Jeg viser til brev av 31. januar 1997 om framdrift av evaluering av energiloven og energiutredningen om kraftbalansen mot år 2020.
Energiutredningen skal ta for seg et meget omfattende spørsmål. Utredningen skal i størst mulig grad skape en felles forståelse av omfanget av den oppgaven vi står overfor når vi skal sikre en bærekraftig energiutvikling langt inn i neste hundreår. Jeg mener at utvalget som skal utrede spørsmålet bør få ett år til disposisjon i sitt arbeid. Deretter bør rapporten sendes på en bred høring før Stortinget får en melding om energi- og kraftbalansen og andre sentrale energispørsmål. Det er derfor ikke aktuelt å legge fram en melding før ut i neste stortingsperiode.
Jeg er ikke innstilt på å legge fram en evaluering av energiloven og prisutviklingen uavhengig av utredningen av spørsmålet om den langsiktige kraftbalansen. Størrelsen og sammensetningen av kraftbalansen vil ha en avgjørende betydning for de framtidige kraftprisene. Det ville være å se bort fra hele utredningsarbeidet å framskynde en vurdering av energiloven og de langsiktige kraftprisene. Hovedtrekkene i prisutviklingen siste år har ikke vært i motstrid med hva som kunne forventes med en betydelig svikt i nedbøren til vannkraftanleggene. Den har bidratt til redusert forbruk og rekordhøy import.
Myndighetene har en sterk kontroll med eierforholdene i kraftforsyningen gjennom industrikonsesjonsloven og ønsker at det fortsatt skal være et omfattende offentlig eierskap. Det har lenge vært et mål å få til større enheter i kraftforsyningen. Mye tyder på at dette vil skje gjennom en sammenslåing av offentlig eide verk, og innslaget av private eiere vil fortsette å ha et beskjedent omfang. Energiloven omfatter ikke lovbestemmelser knyttet til eierskap og har heller ikke ført til noen svekkelse av det offentlige eierskapet i kraftforsyningen.