Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Terje Riis-Johansen om å be Regjeringa medvirke til at norsk eierskap blir sikret ved det forestående aksjesalg i Borealis AS.
Dette dokument
- Innst. S. nr. 17 (1996-1997)
- Kildedok: Dokument nr. 8:94 (1995-96)
- Dato: 29.10.1996
- Utgiver: næringskomiteen
- Sidetall: 1
Tilhører sak
Innhold
Borealis AS ble dannet ved fusjon av petrokjemivirksomheten til Statoil AS og det finske selskapet Neste OY 1. mars 1994. Selskapets produkter er basert på olje og gass og er blant de største i verden på sitt område. Det er 6.500 ansatte i Borealis, herav 650 i Norge. Selskapets viktigste avdelinger i Norden er lokalisert til Bamble, Stenungsund og Porvoo. Borealis omsatte i 1996 for 17 mill. danske kroner.
Høsten 1995 vedtok Neste OY å selge ut sin andel av aksjene (50 %) i Borealis AS. Aksjesalget vil etter all sannsynlighet finne sted i nær fremtid. De resterende 50 % eies i dag av Statoil AS.
En beslutning om oppgradering og videreutvikling av anlegget i Bamble vil være avhengig av vilje blant eierne til å satse i Norge. En slik vilje kan det være vanskelig å finne hos utenlandske eiere. Fortsatt satsning i Norge sikres derfor best ved at Statoil har majoriteten i selskapet.
På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:
« Stortinget ber Regjeringa medvirke til at norsk eierskap sikres i forbindelse med det forestående aksjesalget i Borealis AS. »
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elvheim, Eng, Guttormsen, Halvorsen, Husøy, Nistad og Skogholt, fra Høyre, lederen Ludvigsen, Krohn Devold og Weberg, fra Kristelig Folkeparti, Lie, og fra Fremskrittspartiet, Hedstrøm, viser til at Dok.nr.8:94 (1995-1996) tar opp problemstillinger som berører et aksjeselskap. Flertallet mener at de vurderinger og disposisjoner selskapet og dets eiere legger til grunn for virksomheten, ikke skal gjøres til gjenstand for politiske avveininger.
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Angelsen, Berge og Aarrestad, og medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Johansen, vil peke på at forslaget er fremmet med bakgrunn i at Neste OY vurderer å selge sin andel av aksjene i Borealis AS. Dette skjer om lag to år etter at Statoil og Neste OY sammen opprettet Borealis AS, med grunnlag i fusjon av selskapenes petrokjemivirksomhet.
Disse medlemmer viser til at fusjoner i næringslivet av den karakter som her har skjedd, i hovedsak er begrunnet ut fra å styrke konkurransekraften og å sikre markedsandeler og samtidig bidra til å sikre og utvikle eksisterende arbeidsplasser. Det finnes imidlertid mange eksempler på at eierskifte har ført til redusert sysselsetting, utflagging og nedlegging av norske arbeidsplasser, slik at industrimiljøer er gått tapt.
Når Neste OY selger seg ut av Borealis AS skapes det stor usikkerhet om selskapets videre satsing på virksomhetene i Norge, dersom ikke de nye eierne klargjør sin hensikt med oppkjøpet. Fusjonen av petrokjemivirksomhetene i Statoil og Neste OY kan derfor bli et nytt eksempel på at utenlandsk eierskap i norsk industri fører til tapping av norske arbeidsplasser og produksjon. Disse medlemmer vil derfor bemerke at det er positivt at en sterk og kompetent bedrift som Statoil ønsker å beholde sin eierandel i Borealis AS, selv om Neste OY trekker seg ut.
Disse medlemmer viser til Borealis AS' betydning for Grenland som industriområde, der bedriften både i sysselsetting og som teknologisenter, har en sentral plass. Disse medlemmer er opptatt av å legge til rette for at Borealis AS kan være det også i framtiden.
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Angelsen, Berge og Aarrestad, viser forøvrig til at Borealis AS er i gang med et investeringsprogram hvor det blant annet er planlagt oppstart av ny Cracker i Porvoo og at det vurderes tilsvarende investering i Stenungsund. En tilsvarende oppgradering av anleggene i Bamble synes, etter disse medlemmers syn, å være nødvendig for å sikre virksomheten på dagens nivå. Disse medlemmer ser spørsmålet om stabil tilgang på råstoff og et stabilt eierskap som viktig for Borealis AS' videre utvikling i Bamble. Disse medlemmer ser det som viktig at det legges til rette for gunstige råstoffleveranser, også etter at Ekofisk er tom for gass.
Disse medlemmer er positive til at Statoils eierskap utvides og er også positive til et nærmere samarbeid mellom Statoil og Hydro omkring Borealis AS. Dette ikke minst som følge av det allerede godt utviklede samarbeidet som er etablert omkring Crackeren som er lokalisert til Rafnes i Bamble.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil understreke betydninga av statlig eierskap generelt, blant annet med hensyn til stabilitet og utviklingsmuligheter. Statlig eierskap er av særlig betydning i viktige sektorer av norsk næringsliv. Energisektoren og all avledet virksomhet er en slik sektor.
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti finner det ikke riktig å pålegge Regjeringen å intervenere i saken, men vil med bakgrunn i sakens samfunns- og industripolitiske betydning foreslå at Dok.nr.8:94 (1995-1996) oversendes Regjeringen. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
« Dok.nr.8:94 (1995-1996) oversendes Regjeringen. »
Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:
Dok.nr.8:94 (1995-1996) oversendes Regjeringen.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt
Dok.nr.8:94 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentant Terje Riis-Johansen om å be Regjeringa medvirke til at norsk eierskap blir sikret ved det forestående aksjesalg i Borealis AS - avvises.
Oslo, i næringskomiteen, den 29. oktober 1996. |
Svein Ludvigsen, | Dag C Weberg, | Astrid Marie Nistad, |
leder. | ordfører. | sekretær. |