Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen i de varslede stortingsmeldingene om bærekraftig utvikling og om grønne skatter legge fram en plan for reduksjon av unødvendig transport. Blant tiltakene som må vurderes er innføring av veiprising, graderte bompengeavgifter, flere gågater og bilfrie soner og økt CO2-avgift på bensin.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen i den varslede stortingsmeldingen om bærekraftig utvikling legge fram en plan for redusert avfallsproduksjon i Norge. Blant tiltakene som må vurderes er innføring av flere gjenbruks- og gjenvinningsordninger, opprettelse av byttesentraler, tilrettelegge for industriutvikling knyttet til bruk av avfall, tiltak mot unødvendig emballasje og krav til produsentene om at alle deler i større husholdningsartikler skal kunne gjenbrukes eller resirkuleres.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen i den varslede stortingsmeldingen om bærekraftig utvikling legge fram en plan for redusert energiforbruk i Norge. Tiltak som må vurderes er opprettelsen av et eget fond for ENØK og fornybar energi, redusert oljeutvinningstempo og gjeninnføring av statlig støtte til ENØK-prosjekter i kommunal og privat regi.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen i de varslede stortingsmeldingene om bærekraftig utvikling og om grønne skatter legge fram forslag til tiltak som kan redusere kjøpepresset og reklamemengden. Tiltak som må vurderes er avgift på reklame og reklameforbud i offentlige rom som skoler, sykehus og sykehjem.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen bidra til at deling av arbeid blir prioritert framfor økt kjøpekraft for alle i forbindelse med tariffoppgjørene og sørge for at staten som arbeidsgiver går foran på dette området.