Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Forslagsstillerne viser i dokumentet til at forbruksveksten har økt kraftig i Norge, og i resten av den vestlige verden, de siste tiårene. Dette har ført til større materiell velstand for store deler av befolkningen. Samtidig viser erfaringene at den tradisjonelle vekstmodellen ikke er i stand til å ivareta de helt grunnleggende behovene som arbeid til alle, og et bærekraftig miljø.

       Forslagsstillerne viser videre til at et viktig bidrag til å oppnå et mer bærekraftig forbruk, vil være et måleapparat som fanger opp virkningene av den politikken som føres på en bedre måte enn det dagens BNP, budsjett- og handelsbalanse mv. er i stand til. Et hovedproblem ved bruken av disse målene er at miljøkostnader, livskvalitet og utviklingen av demokratiske forhold bare i liten grad fanges opp.

       I dokumentet fremmes følgende forslag, datert 20. mars 1995:

«1. Stortinget ber Regjeringen legge fram en plan for hvordan den kan redusere unødvendig transport. Tiltak som bør vurderes er:
- Innføre bomringer rundt flere byer i Norge.
- Gradere avgiftene i bompengeringene. Avgiftene øremerkes utbygging og drift av kollektivtrafikken.
- Forbud mot bilkjøring i byer en søndag hver måned, samt halvering av kollektivtakstene innenfor samme tidsrom og samme område.
- Øke antall bilfrie soner i bysentra.
- Senke verdiene for forurensning i henhold til forurensningslovens terskler i byene.
- Innføring av parkeringsavgift ved alle kjøpesentra utenfor bykjerner.
- Innføre seteavgift på alle flyseter mellom byer i Sør-Norge, der det foreligger et jernbanealternativ.
- Redusert årsavgift, gradert etter arbeidsgiveravgiftssonene, kombinert med en økning av CO2-avgiften med en krone pr. liter bensin.
2. Stortinget ber Regjeringen legge fram en plan for å redusere avfallsproduksjonen i Norge. Tiltak som bør vurderes er:
- Innføre gjenbruks- og gjenvinningsordninger på flere typer varer.
- Stimulere til opprettelse av flere ordninger med byttesentraler gjennom økonomiske incentiver.
- Stimulere til en industriutvikling som baserer seg på gjenbruk og gjenvinning av avfall.
- Forbud mot unødvendig dobbeltemballasje.
- Krav om at alle deler i større husholdningsartikler skal kunne gjenbrukes eller gjenvinnes.
3. Stortinget ber Regjeringen legge fram en plan for å redusere overforbruket av energi i Norge. Tiltak som bør vurderes er:
- Påbud av merking av energiforbruket til alle husholdningsapparater.
- Det investeres 500 mill. kroner årlig til forskning på, og introdusering av, alternative energikilder. Samt til å fremme ENØK-tiltak.
- Redusere oljeutvinningen med 10 % i forhold til dagens nivå.
- Gjeninnføre statlige og kommunale ENØK-tiltak som for eksempel ordninger med subsidiering av lån og tilskudd.
4. Stortinget ber Regjeringen legge fram en plan for å redusere kjøpepresset (reklame) i Norge. Tiltak som bør vurderes er:
- Innføre en avgift på reklame.
- Bevisstgjøring gjennom skoleverket ved styrket undervisning omkring reklame og mediapåvirkning.
- Reklameforbud i offentlige rom som sykehus, skoler, kollektivtrafikk og liknende.
- Forby handel med/utveksling av adresser mellom firmaer som sender ut adressert reklame.
- Innføre forbud mot alle former for telefonsalg.
- Innføre krav om at det sammen med adressert postreklame skal gis informasjon om hvilke register adressaten står i, samt hvor firmaet har fått adressen fra, og om hvordan en kan bli slettet fra gjeldende register.
5. Stortinget ber Regjeringen legge forholdene til rette for å prioritere deling av arbeid i forbindelse med tariffoppgjørene, framfor økt kjøpekraft for alle. Staten som arbeidsgiver bør gå foran.
6. Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding som gir retningslinjer for hvordan Norge skal fremme tiltak i internasjonale fora for å dempe den rike del av verdens overforbruk.»