Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

    Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Brenden, Eriksen, Hauglid og Skaug, fra Senterpartiet, Galtung og Jakobsen, fra Høyre, Godal og Hernæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Cumming, fra Kristelig Folkeparti Næss og fra Fremskrittspartiet, lederen, har forelagt forslagene fra stortingsrepresentant Rolf Ketil Bjørn for Det kgl. Forsvarsdepartement. Svaret fra departementet datert 3. mai 1996 følger som trykt vedlegg til denne innstilling og komiteen viser til dette.

       Når det gjelder forslag nr. 1 har komiteen merket seg at anskaffelsesorganene i Forsvaret forholder seg til « Bestemmelser vedrørende anskaffelser til Forsvaret » (BAF) punkt 1402 som gir overordnede regler for opptreden for personell i anskaffelsesprosessen - jf. trykt vedlegg 1 til departementets brev.

       Komiteen viser videre til at det er igangsatt et arbeid for å harmonisere de ulike lokale bestemmelsene i et samlet regelverk som skal gjøres gjeldende for alle ansatte i Forsvaret uansett tjenestested.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, er enig med departementet i at dette vil imøtekomme forslaget fullt ut, og har merket seg at retningslinjene vil bli fastsatt i løpet av sommeren.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til egne merknader.

       Når det gjelder forslag nr. 2 viser komiteen til at spørsmålet om karantenebestemmelser har vært oppe til vurdering tidligere, sist ved behandlingen av Innst.S.nr.187 (1993-1994). Departementet gir uttrykk for at dersom Stortinget allikevel skulle ønske å innføre slike bestemmelser, er det en forutsetning at disse må gjelde for alle statsansatte. Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, er enig i dette, og ser ikke noe stort behov for å innføre karantenebestemmelser i tillegg til de allerede eksisterende etiske retningslinjer som er fastsatt, jf. BAF pkt. 1402 c.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti opprettholder sitt forslag.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet har gjennom brev fra departementet av 7. juni 1996 merket seg at et utkast til felles etiske retningslinjer er til behandling i departementet når det gjelder anskaffelser for Forsvaret, og at det planlegges for å fastsette endelige retningslinjer i løpet av sommeren 1996. Dette medlem har merket seg at retningslinjene vil bli innarbeidet i Bestemmelser for anskaffelser i Forsvaret (BAF).

       Dette medlem vil imidlertid peke på at en vurdering av karantenebestemmelsene ikke bare vil gjelde for ansatte i Forsvaret. Også i en rekke andre departementer vil en stå overfor den samme problemstilling. Dette medlem viser bl.a. til Innst.S.nr.187 (1993-1994), der en samlet komité uttaler (sitat):

       « Komiteen forutsetter således at Regjeringen er våken for tiltak på dette området og komiteen vil anmode Regjeringen om å vurdere fastsettelse av allmenne forretningsmessige etiske retningslinjer for statlige etater, departementer, direktorater som inngår større kontrakter, slik f.eks. styret i Raufoss A/S nå nedtegner etiske normer og gjør disse kjent for medarbeiderne, såvel som kunder og leverandører. Når staten utøver et aktivt eierskap i selskaper hvor staten er eneeier eller betydelig aksjonær bør det også legges vekt på disse forhold. Dette kan bl.a. skje i forbindelse med utvelgelse av styremedlemmer og medlemmer til bedriftsforsamlinger. »

       Dette medlem fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen å foreta en fornyet vurdering av felles etiske retningslinjer for personell som har ansvar for innkjøp for statlige etater, inklusive felles karantenebestemmelser, og legge disse frem for Stortinget. »

       Når det gjelder forslag nr. 3 er komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, enig med departementet i at Forsvaret allerede har et dekkende regelverk på området, jf. bl.a. BAF pkt. 1309 i trykt vedlegg 2 til departementets brev.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti opprettholder sitt forslag.

       Når det gjelder forslag nr. 4 viser komiteen til at Stortinget allerede har pekt på nødvendigheten av en slik utredning, jf. Innst.S.nr.134 (1995-1996), og som departementet stiller seg positiv til. Departementet har for øvrig i brev av 7. juni 1996 meddelt at utredningene vil bli videreført i løpet av året.