Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

      Forslagsstillerne viser til St.meld. nr. 8 (1987-1988) om Barnehager mot år 2000 som har vært et viktig grunnlag for den nasjonale barnehagepolitikken.

       Forslagsstillerne er opptatt av å bevare og videreutvikle et kvalitativt godt barnehagetilbud til brukerne og å motvirke at foreldrebetalingen blir stadig høyere. Med den høye andelen private barnehager ønsker forslagsstillerne at også disse skal kunne sikres forutsigbare økonomiske rammevilkår.

       Forslagsstillerne peker på at det i enkelte kommuner er blitt reist krav om at de kommunale barnehagene bør privatiseres og at det også er tatt til orde for en kommersialisering av barnehagesektoren.

       Forslagsstillerne frykter at privatisering og eventuelt kommersialisering av kommunale barnehager vil kunne innebære et mindre kommunalt økonomisk engasjement, noe som bl.a. vil kunne ramme eksisterende småbarnsplasser, og plasser til barn med spesielle behov. Den videre utbygging av barnehageplasser for barn under 3 år vil også kunne rammes, en kraftig økning av foreldrebetalingen er en annen mulig konsekvens det pekes på.

       Forslagsstillerne mener det på denne bakgrunn er naturlig å vurdere å innføre andre krav for tildeling av de øremerka statlige tilskuddene, kommunal utbyggingsplikt, maksimaltakster for foreldrebetaling eller andre endringer i barnehagelova som har til formål å sikre full barnehagedekning til en rimelig pris uavhengig av i hvilken kommune man bor.