Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Behandling av fosteret i livmoren

10.1 Sammendrag

       Det uttales at etter en fase med stor optimisme og entusiasme for noen år siden når det gjelder behandling av fosteret i livmoren, har erfaringer vist at resultatene ikke er så gode som man opprinnelig håpet på.

       Det påpekes at dersom det diagnostiseres utviklingsavvik, må kvinnen og eventuelt hennes familie følges opp med bred informasjon, bl.a. om behandlingsmuligheter. Som et ledd i vurderingen av muligheten for å behandle fosteret mens det er i livmoren, må eventuell risiko for moren i forbindelse med behandlingen vurderes nøye.

       Det vises ellers til at det foregår en internasjonal diskusjon om fostermedisin, bl.a. om etiske og juridiske spørsmål i forbindelse med morens rett til å gi samtykke på fosterets vegne til behandling av fosteret.

10.2 Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til vurderingene i meldingen om at det fortsatt er få sykdommer ved fosteret som kan behandles i livmoren. Komiteen mener at de juridiske vilkår og den etiske og faglige kontroll med denne type behandling i dag er av en god kvalitet.

       Komiteen mener at i de tilfeller der barnet trenger behandling rett etter fødselen, er det en stor fordel at det på forhånd er kunnskaper om barnets sykdom. Komiteen mener at slike fødsler skal skje ved de sykehus som har nødvendig kompetanse. Dette vil også kunne begrense og lindre sykdommen. Komiteen mener det er vesentlig i en slik situasjon at barnet slipper lang transport rett etter en fødsel.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ser klart positive sider ved at gravide som får påvist fosterskader som kan behandles, får tilbud om dette. I en tid med knapphet på helseressurser må vi likevel stille oss spørsmålet om det er etisk forsvarlig å prioritere teknologi, penger og personell for å påvise skader på det ufødte liv - skader som ofte ikke lar seg behandle - framfor å redde og behandle det fødte liv. Forskning, anskaffelse og bruk av bio- og genteknologi legger allerede i dag beslag på relativt store menneskelige og økonomiske ressurser innen helsesektoren.

       Disse medlemmer viser til det nylig nedsatte « Lønning-utvalget » og mener at fostermedisin er et område som nøye må vurderes av utvalget.