Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Til Stortinget.

       Forslagsstillerne hevder at bruken av antibiotika både i fôrtilsettinger og til terapeutisk bruk er svært stort i mange land, og presset på Norge er voksende som følge av effektivitetskrav og økt liberalisering i landbrukspolitikken.

       Videre hevdes det at et resultat av økt bruk av antibiotika er et voksende problem med antibiotikaresistente bakterier.

       Man mener at økt handel både med dyr og mat fører til at resistensfaktorene lettere blir spredd når de først er dannet. Forslagsstillerne mener derfor det er viktig å motvirke at resistens blir dannet gjennom blant annet en strengere legemiddelpolitikk, og at vi unngår å få inn nye resistensfaktorer gjennom økt kontroll med importerte dyr og animalske produkt.

       Det vises til at Norges forbruk av antibiotika til husdyr etter hvert er blitt lite oversiktlig. De siste årene har det ikke blitt utarbeidet statistikk over forbruket til husdyr.

       I tillegg til streng kontroll med antibiotikabruken i Norge, mener forslagsstillerne en restriktiv linje med import er det mest effektive tiltak for å redusere utbredelse av resistensfaktorene. Det hevdes derfor at en styrket grensekontroll vil være det beste tiltaket, slik at en kan teste alle produkt før de når markedene. Økte ressurser til mottakskontroll er også viktig.

       I dokumentet, datert 28. mars 1996, fremmes følgende forslag:

« I.

       Stortinget ber Regjeringa forby bruk av antibiotika i dyrefôr.

II.

       Stortinget ber Regjeringa iverksette strengare kontroll med bruken av antibiotika. Det må etablerast ei godkjenningsordning med krav om ei vurdering av antibiotikumets evne til å utvikle antibiotikaresistens blant bakteriane. Det må òg stillast krav om ein test som kan påvise restar av antibiotika i produkta. Dette må gjelde alle antibiotika som brukast til husdyr. Det må samstundes foretas ei totalvurdering, slik at viktige « nisje-antibiotika » i humanmedisin ikkje blir brukt i terapeutisk samanheng til husdyr.

III.

       Stortinget ber Regjeringa sørgje for at det blir utarbeida årleg statistikk som viser forbruket av dei ulike typar antibiotika.

IV.

       Stortinget ber Regjeringa iverksette kontrolltiltak som hindrar at animalske produkt blir importert frå land som har store problem med multiresistente bakteriar.

V.

       Stortinget ber Regjeringa styrke næringsmiddelkontrollen slik at alle importerte matvarer blir kontrollerte og ein sikrar forbrukarane helsemessig trygge produkt. »