Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Forslag frå mindretal

Forslag frå Arbeidarpartiet og Kristeleg Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringa leggja følgjande målformulering til grunn for siviltenesta:

       Siviltenesta er ein del av den alminnelege verneplikta. Den skal vera vernerelevant i høve til fredsskapande arbeid og i høve til å førebu mannskapa på ein mogleg beredskapssituasjon. Det bør leggjast vekt på konfliktførebyggjande, fredsbevarande og samfunnsnyttig arbeid i tenesta.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringa fremme forslag om å ta inn følgende formålsparagraf for siviltjenesten i lov av 19. mars 1965 nr. 3 om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner § 10 :

       Siviltjenesten skal ha som formål å forebygge krig, og forberede mannskapene på en eventuell beredskapssituasjon. Med bakgrunn i de sivile tjenestepliktiges overbevisning, bør det spesielt legges vekt på konfliktforebyggende og fredsbevarende arbeid fremfor mobilisering ved en krigs-/krisesituasjon.

Forslag 3

       Tjenestetiden for sivile tjenestepliktige settes lik tjenestetiden for førstegangstjeneste i hæren, for tiden 12 måneder.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen sette i verk utbygging av nytt forskolesenter slik at obligatorisk forskole kan gjennomføres for alle sivile tjenestepliktige.

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen fremme et lovendringsforslag til Stortinget der følgende formulering tas inn i militærnekterloven § 2:

       Alle mennesker som innkalles til militærtjeneste skal ha mulighet til å nekte å utføre slik tjeneste på bakgrunn av sin samvittighet eller sterke overbevisning med kilde i religiøse, moralske, humanitære, pasifistiske, filosofiske, politiske eller lignende motiver. De som nekter militærtjeneste skal tilbys en alternativ, sivil tjeneste.