Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

    Til Stortinget.

       § 1 i lov av 3. februar 1995 nr. 7 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste fastsetter at Stortinget velger et utvalg til å kontrollere slik tjeneste. § 1 bestemmer videre at Stortinget gir alminnelig instruks om virksomheten til kontrollutvalget innen rammen av loven og fastsetter bestemmelser om dets sammensetning, funksjonsperiode og sekretariat. Slik instruks har Stortinget vedtatt 30. mai 1995, i samsvar med justiskomiteens Innst.S.nr.150 (1994-1995). Ifølge § 1 første ledd i instruksen skal kontrollutvalget ha 7 medlemmer, alle valgt av Stortinget for et tidsrom av inntil 5 år. Ifølge samme bestemmelse bør det unngås at flere enn 4 medlemmer skiftes ut samtidig.

       I valgkomiteen er det enighet om at det største opposisjonspartiet bør få lederen for utvalget og at regjeringspartiet bør få nestlederen.

       For å unngå at flere enn 4 medlemmer skiftes ut samtidig, innstiller valgkomiteen på at det første gang velges 4 medlemmer for 5 år og 3 medlemmer for 3 år. Ved senere valg forutsettes alle valgt for 5 år.

       I henhold til matematisk fordeling blir partigruppene representert slik i utvalget:

Arbeiderpartiet

3 medlemmer

Senterpartiet

1 medlem

Høyre

1 medlem

Sosialistisk Venstreparti

1 medlem

Kristelig Folkeparti

1 medlem

       Valgkomiteens flertall, alle unntatt medlemmet Folkvord, foreslår at 2 medlemmer fra Arbeiderpartiet samt Senterpartiets og Høyres medlemmer velges for 5 år, og at de øvrige velges for 3 år.

       Etter forslag fra partigruppene foreligger følgende kandidater til utvalget:

Arbeiderpartiet:

Elsa Eriksen, Finnsnes
Rikard Olsvik, Rindal
Helga Hernes, Oslo

Senterpartiet:

Per N. Hagen, Røros

Høyre:

John G. Bernander, Kristiansand S

Sosialistisk Venstreparti:

Stein Ørnhøi, Tvedestrand

Kristelig Folkeparti:

Aud Inger Aure, Kristiansund N

       Komiteen sin medlem Folkvord, viser til behandlinga av lov om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste i Odelstinget 1. desember 1994. Rød Valgallianse gjorde da framlegg om at: « Kontrollutvalgets sammensetning skal som et minimum gjenspeile den politiske bredde som kommer til uttrykk i Stortinget ».

       Denne medlemen viser til at dette framlegget vart først send til Stortinget og seinare send over til Presidentskapet. I debatten sa fleire talarar at dei var einige i det som dette forslaget uttrykte, dersom det ikkje var meint at alle parti nødvendigvis skulle vere representert i kontrollutvalet. Olav Akselsen (A) sa at « eg er sjølsagt einig i intensjonen ». Arild Hiim (H) sa at « jeg har for så vidt heller ikke noe å bemerke til intensjonen i forslaget ». Frå Rød Valgallianse si side vart det gjort klart i debatten at det ikkje var « eit forslag om at det skal vere like mange representantar i kontrollutvalet som det til kvar tid er parti i Stortinget ». Og Lisbeth Holand (SV) meinte at « det er rimelig å tolke den politiske bredde så vidt som representanten Folkvord gjorde ». Det var altså ingen tvil i odelstingsdebatten 1. desember 1994 om at representantar frå Arbeiderpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti ga klar tilslutning til den argumentasjonen Rød Valgallianse la fram om kva politisk breidde utvalet må ha.

       Ut frå dette vil denne medlemen gjere framlegg om at Peder Martin Lysestøl frå Trondheim blir vald inn i Kontrollutvalet. Når fleirtalet i valkomiteen no har gått vekk frå det standpunktet som fekk brei tilslutning i Odelstinget 1. desember 1994, vil denne medlemen gjere framlegg om at Peder Martin Lysestøl blir stilt opp mot Rikard Olsvik som er ein av dei tre kandidatane frå Arbeiderpartiet.

       Valgkomiteen viser til at i instruksen for kontrollutvalget heter det i § 14 nr. 2: « Godtgjørelse til utvalgets medlemmer og sekretariat fastsettes av Stortinget. »

       Valgkomiteen foreslår at denne myndigheten blir delegert til Presidentskapet. I denne sammenheng vises til at Presidentskapet i § 1 tredje ledd i instruksen er tillagt kompetanse til å oppnevne sekretær(er), anta eventuell kontorbistand og anordne lokaler for utvalget og sekretariatet.

       Valgkomiteen konstaterer at kandidatene til utvalget er klarert i henhold til instruksens § 1 annet ledd og forutsetter at etterfølgende autorisasjon etter at utvalget er valgt forestås av Presidentskapet.