Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Norsk politikk mot klimaendringer og utslipp av nitrogenoksider

     Til Stortinget.

       Miljøverndepartementet legger i meldingen fram en samlet gjennomgang av Norges politikk for å redusere de globale utslippene av klimagasser og utslippene av nitrogenoksider (NOx). Formålet med meldingen er blant annet å gi en fremstilling av hvorledes disse miljøproblemene har utviklet seg i de senere årene, og hva som vil være den sannsynlige videre utvikling med mindre det iverksettes ytterligere tiltak for å begrense problemene på internasjonal basis.

       Departementet viser til at miljøproblemene knyttet til utslipp av klimagasser og NOx bare kan løses gjennom et forpliktende internasjonalt samarbeid. I meldingen legges det fram en plan for det nasjonale klima- og NOx-arbeidet, som en oppfølging av de internasjonale avtalene Norge har sluttet seg til og de nasjonale målene Regjeringen og Stortinget har fastsatt.

       Meldingen inneholder i hovedtrekk:

- Internasjonalt samarbeid, de nasjonale mål Regjeringen arbeider etter på klima- og NOx-områdene og relasjonen til den internasjonale utviklingen på de to områdene.
- Utslipp av ulike klimagasser og NOx, utvikling over tid, de ulike kildene for slike utslipp m.v.
- Miljøproblemene som forårsakes av utslipp av klimagasser og NOx, forventet utvikling i tiden fremover dersom ikke vesentlige nye tiltak iverksettes for å redusere utslippene.
- Forholdet til andre land, utviklingen i Norges viktige samarbeidsland mht. klimagassutslipp.
- Beregninger av økonomiske virkninger av virkemidler mot klimaendringer basert på norske og internasjonale analyser.
- Virkemiddelbruken på klima- og NOx-områdene, generelle retningslinjer for framtidig virkemiddelbruk.
- Eventuelle administrative og økonomiske konsekvenser knyttet til framtidig virkemiddelbruk.