1. Sammendrag
Stortingsrepresentant Erna Solberg har den 24. oktober 1995 satt fram følgende forslag:
«1. | Stortinget ber Regjeringen legge fram en redegjørelse for Stortinget om reglene for beskatning av utgiftsdekning og andre ikke lønnsmessige ytelser i tråd med omtalen i dette dokument. |
2. | Stortinget ber Regjeringen endre skatteregelverket slik at skattepliktig dekning av reiser til/fra arbeidssted endres i tråd med dette dokument. |
3. | Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til at det gjennomføres en uavhengig gjennomgang av «Lignings-ABC» for å avklare at alle lovfortolkninger er i tråd med lovvedtak og deres forarbeider.» |
Forslagene er begrunnet nærmere nedenfor.
Redegjørelse for fordelsbeskatning av ytelser
Skatteloven § 42 første ledd definerer at i inntektsbegrepet skal det medregnes:
«enhver fordel, som er vunnet ved eiendom, kapital, arbeide eller virksomhet, hva enten det oppbebårne er innvunnet gjennom et lenger tidsrom eller ervervet leilighetsvis eller ved en enkelt anledning, og hva enten det måtte bestå i underhold, klær, husly, brenne, belysning og desslike, eller i annet, som er anvendt til egen eller familiens nytte eller behagelighet eller til utvidelse av næring eller drift eller til formuesforøkelse. » |
Det kan ved flere tilfeller stilles spørsmål ved rimeligheten av de ulike grensedragningene mellom hva som er skattepliktig og hva som ikke er det. Det kan også reises tvil om det har vært Stortingets intensjon å skattlegge alle de ytelser som i dag beskattes, regelverket er uhyre komplisert og vanskelig å holde oversikten over.
For å sikre at dagens regelverk er i tråd med Stortingets intensjoner, og at arbeidsbelastningen med å skaffe frem opplysningene både for skattemyndigheter og de innrapporteringspliktige bes Regjeringen legge frem en redegjørelse for hvilke ytelser fra arbeidsgiver til ansatte som er skattepliktige, og som ikke er særkilt nevnt i skatteloven. Redegjørelsen bør inneholde en vurdering av de økonomiske og administrative kostnadene ved opplysningsinnhentingen, både for skattemyndigheter og for de innrapporteringspliktige.
Beskatning av reisedekning fra arbeidssted og hjem ved overtidsarbeid
Et eksempel på grensedragning som synes urimelig er Skattedirektoratets regler om at dekning av utgifter til transport fra arbeidsplass og til hjem ved overtidsarbeid anses som ytelse som er skattepliktig. Overtidsarbeid medfører store ulemper bl.a. i forhold til familieforpliktelser, og gjør at vanlige transportmidler ikke alltid kan brukes. Skattemyndighetenes oppfølging av Stortingets ønske om å beskatte ulike « frynsegoder » er gått utover hva som rimelig kan betraktes som en fordel som bør beskattes.
Høyre vil derfor forslå at Stortinget ber Regjeringen endre skatteregelverket slik at dekning av utgifter til reise fra arbeidssted og hjem ved overtidsarbeid ikke beskattes og at det samme gjelder for dekning av reiseutgifter mellom hjem og arbeidssted for personer som har arbeidstid utenom kollektivtrafikkens rutetider.
Uavhengig gjennomgang av « Lignings-ABC »
Lignings-ABC'en er i dag ligningsfunksjonærenes og ligningsnemndenes fremste kilde til fortolkninger av skatteregler. Som kilde for korrekt ligningsbehandling og dermed som virkemiddel for god rettssikkerhet i skattespørsmål står den i en særstilling. Enkelte lovvedtak og skatteregler kan likevel legge grunnlag for andre fortolkninger enn de som fremsettes i Lignings-ABC'en, kontrollen med at Lignings-ABC'en følger de ulike lovvedtak og deres forarbeider er viktige.
Med den særstilling Lignings-ABC'en står i i praktiseringen av skattereglene, er det behov for en kritisk gjennomgang av ABC'ens regelfortolkning i forhold til nyere skatteregler.
Av hensyn til behovet for å øke rettssikkerheten på skatteområdet vil Høyre ved undertegnede foreslå at Stortinget ber Regjeringen gi en uavhengig gruppe/forskningsmiljø i oppdrag å foreta en kritisk gjennomgang av Lignings-ABC'ens regelverk i forhold til lovvedtak og forarbeider til disse.