Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

5. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader og råder Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Forvaltning av grunnfondet og reguleringsfondet i Pensjonstrygden for sjømenn (Forvaltningsreglementet)

§ 1.

       Fondene forvaltes og plasseres under hensyn til sikkerhet, avkastning og likviditet. Plasseringene skal være tilstrekkelig variert slik at det ikke foreligger en uforholdsmessig stor avhengighet av en bestemt kategori eiendeler, et bestemt investeringsmarked eller en bestemt investering. Likviditeten skal være tilstrekkelig god til å foreta påregnelige utbetalinger. Plasseringene skal ellers stå i forhold til de framtidige forpliktelser. Styret fastsetter nærmere retningslinjer for betryggende forvaltning og for forsvarlig internkontroll.

§ 2.

       Fondenes midler kan plasseres i:

a) stats- og statsgaranterte obligasjoner og sertifikater og kontolån til statskassen,
b) obligasjoner og sertifikater utstedt av eller garantert av kommuner og/eller fylkeskommuner,
c) obligasjoner og sertifikater utstedt av eller garantert av banker,
d) obligasjoner og sertifikater utstedt av skipshypotekbanker og skipskredittforeninger,
e) obligasjoner og sertifikater utstedt av andre finansinstitusjoner og kredittforeninger,
f) innskudd i bank,
g) andre verdipapirer som etter sin art og den sikkerhet de byr, kan stilles i klasse med ovenfor nevnte,
h) lån mot pant i fast eiendom som gis i samband med leie av kontorlokaler,
i) egen fast eiendom som gir sikker inntekt som forretnings- eller leiegård i by eller bymessig bebygget strøk eller som kan nyttes til kontor for trygden, dersom Sosial- og helsedepartementet samtykker i det,
j) obligasjoner og sertifikater utstedt av andre institusjoner enn nevnt ovenfor, og andeler i verdipapirfond som ikke omfattes av bokstav k,
k) børsnoterte aksjer, selskapsandeler, ansvarlig lån, konvertible obligasjoner og andeler i verdipapirfonds som bare investerer i aksjer eller andre verdipapirer som nevnt i dette punktum, og
l) avledede instrumenter i forbindelse med aktiva og som er tillatt anvendt for pensjonskasser for øvrig.

       Fondsmidlene skal under ellers like vilkår plasseres slik at de i størst mulig utstrekning kommer rederinæringen og sjømannsstanden til gode.

§ 3.

       Plasseringer som innebærer en risiko på en enkelt virksomhet bør ikke utgjøre mer enn 5 prosent av fondenes midler. Begrensningen gjelder også samlet (konsolidert) for flere eiendeler som (på grunn av bestemmende innflytelse eller økonomiske forbindelser) innebærer en samlet risiko. Begrensningen gjelder ikke for plasseringer som nevnt i § 2 bokstav a.

       Plasseringer i utenlandske obligasjoner, jf. § 2 bokstav a, b og c, må ikke overstige 10 prosent av fondsmidlene etter sist avsluttede regnskap.

       Plasseringer som nevnt i § 2 bokstav j, må ikke overstige 20 prosent av fondsmidlene etter sist avsluttede regnskap.

       Plasseringer som nevnt i § 2 bokstav k, må ikke overstige 20 prosent av fondsmidlene etter sist avsluttede regnskap. Av dette kan maksimalt 20 prosent plasseres i tilsvarende utenlandske verdipapirer. Av tillatt plasserte midler under dette punkt kan maksimalt 20 prosent av midlene plasseres i et enkelt verdipapirfond.

       Plasseringer i andeler av verdipapirfond må heller ikke medføre at Pensjonstrygdens samlede investeringer går ut over de øvrige begrensninger som er nevnt i denne paragraf første til tredje ledd. Plasseringer i et enkelt verdipapirfond må ikke overstige 10 prosent av fondsmidlene etter sist avsluttede regnskap.

       Handel med derivater som nevnt i § 2 bokstav l, har som formål å gjøre forvaltningen mer effektiv og betryggende. Således kan handel med opsjoner og terminer bare skje når det er alminnelig adgang for pensjonskasser til å plassere midler i det underliggende verdipapir eller gruppe av verdipapirer. Salg av kjøpsopsjon (aksje og valuta) og salg av termin må ikke finne sted uten at aksjeposten/valutabeløpet allerede disponeres og at handelen primært foretas i sikringsøyemed. Opsjoner og terminer på valuta kan bare benyttes dersom formålet er valutasikring.

§ 4.

       Fondenes midler forvaltes samlet. Det føres særskilt regnskap for hvert fonds del av kapitalen i fellesforvaltningen.

       Fondsinntekter, herunder også gevinst ved salg av verdipapirer m.v. føres til direkte inntekt i Pensjonstrygdens vanlige driftsregnskap.

       Fondsutgifter, herunder også tap ved salg av verdipapirer m.v., føres til direkte utgift i Pensjonstrygdens vanlige driftsregnskap.

§ 5.

       Sosial- og helsedepartementet kan i særlige tilfelle gjøre unntak fra forannevnte regler.

§ 6.

       Reglementet trer i kraft 1. januar 1996.

       Regler fastsatt ved kongelig resolusjon av 7. januar 1966 oppheves 1. januar 1996.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 8. desember 1995.

Grethe G Fossum, Roy N Wetterstad, Inge Staldvik,
leder. ordfører. fung. sekretær.