Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Johanne Gaup, Tor Nymo og Morten Lund om rekrutteringskvoter til fiskeryrket for ungdom.

Innhold

  Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Johanne Gaup, Tor Nymo og Morten Lund fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning slik at all ungdom skal ha lovmessig rett til yrkesmessig fiske med håndsnøre og å omsette egen fangst inntil utgangen av det året han/hun fyller 16 år. Likeså at det tildeles rekrutteringskvote til slikt fiske innenfor kvoteregulerte bestander.

       Det foreslås også at det opprettes en rekrutteringskvote innenfor kvoteregulerte bestander som tildeles ungdom under opplæring/fiskeriutdanning og ungdom som har fullført fiskeriutdanning, men som ikke har fått hyre på fiskefartøy. Ordningen gjelder for ungdom inntil det året han/hun fyller 20 år. Kvoten avpasses til et halvt års deltakelse i fiske. »

   Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til brev fra Norges Fiskarlag til komiteen datert 14. mai 1995 og svarbrev fra Fiskeridepartementet, datert 6. juni 1995 der komiteen gjøres kjent med at departementet har nedsatt en arbeidsgruppe for å komme med konkrete forslag til fremtidig rekruttering til fiskeryrket.

       Komiteen er videre kjent med at arbeidsgruppen har avgitt sin innstilling til Fiskeridepartmentet 1. juni 1995. Komiteen er oppmerksom på at departementet arbeider med flere ulike innfallsvinkler for å søke løst de rekrutteringsbehov som fremtidens fiskeflåte vil få, samt med spørsmålene knyttet til ungdoms mulighet til begrenset fiske og rett til salg av fangst.

       Komiteen har spesielt merket seg at Norges Fiskarlag ikke vil ta stilling til enkeltforslag i påvente av innstillingen fra arbeidsgruppen.

       Komiteen ser positivt på tiltak og forslag som kan styrke rekrutteringen av ungdom til fiskeryrket. Komiteen er av den oppfatning at dette er en omfattende sak som må ses i sammenheng.

       Komiteen finner det derfor ikke riktig å ta stilling til realiteten i Dok.nr.8:65 (1994-1995), men støtter intensjonene som går på å styrke rekrutteringen av ungdom til fiskeryrket.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til at problemene med rekruttering til fiskeflåten kan være et særlig problem for enkelte fiskerier og områder av kysten. Disse medlemmer vil derfor be departementet ta dette forhold med i sine vurderinger ved behandlingen av dokumentet.

   Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:65 (1994-1995) - forslag fra stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Johanne Gaup, Tor Nymo og Morten Lund om rekrutteringskvoter til fiskeryrket for ungdom - oversendes Regjeringen til uttalelse og videre utredning.

Oslo, i næringskomiteen, den 8. juni 1995.

Svein Ludvigsen, Ulf Guttormsen, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.
Vedrørende Dok.nr.8:65, om forslag fra stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Johanne Gaup, Tor Nymo og Morten Lund om rekrutteringskvoter til fiskeryrket for ungdom

       Jeg viser til brev fra næringskomiteen med ønske om en skriftlig vurdering av de forslag som fremkommer i Dok.nr.8:65 i lys av det arbeid departementet har gående vedrørende disse problemstillingene.

       Fiskeridepartementet satte i desember 1994 ned en arbeidsgruppe med mandat å vurdere tiltak for å bedre rekrutteringa til fiskaryrket.

       Arbeidsgruppa avga sin innstilling den 1. juni i år. Fiskeridepartementet vil foreta en gjennomgang av gruppens forslag, og vurdere om innstillinga skal undergis en høring blant næringas organisasjoner.

       Fiskeridepartementet har også til vurdering spørsmålet om fiske- og leveringsadgang for ungdom under 20 år for sommeren 1995. Dette er knyttet opp til ønsket om å benytte slik adgang for å stimulere til rekrutteringen til fiskaryrket og for å gi muligheten for kystungdom til å benytte fiske som sommerjobb. Fiskeridepartementet vil sende et opplegg til høring i Norges Fiskarlag, og til en vurdering i ytre etat mht. eventuelle kontrollaspekter ved en slik ordning.

       Jeg vil peke på at det i flertallsforslaget fra utvalget som har utredet spørsmålet om fritidsfiske i Norge, ligger et forslag til lov som vil dekke de behov som ungdom har til opplæringsfiske, med adgang til bruk av redskap som er vesentlig videre enn det forlaget som er satt frem i Dok.nr.8:65, som begrenser adgangen til ungdom under 17 år og til fiske med håndsnøre.

       Utvalgets innstilling har vært til høring, og departementet arbeider med oppfølgingen av innstillingen i lys av de høringsuttalelser som er kommet.

       I lys av den pågående behandling av disse spørsmålene i organisasjonene, bør Stortinget vurdere å utsette behandlingen av forslagene i Dok.nr.8:65.

       Med hensyn til den andre delen av forslaget i Dok.nr.8:65 om tildeling av kvoter til ungdom opp til 20 år, som disse skal ta med seg for å få hyre på fiskebåter, har Fiskeridepartementet vanskelig for å se hvordan en slik ordning vil være gjennomførbar i praksis, og om den vil bidra til det ønskede mål; å styrke rekrutteringen til fiskaryrker.

       Med hensyn til spørsmålet om rekrutteringen til fiskaryrket generelt, konkluderer arbeidsgruppen i den avgitte innstillingen med at:

- Fiskerinæringen har ikke noe generelt rekrutteringsproblem i den forstand at det er mangel på fiskere
- Det er ingen forgubbing blant fiskerne i Norge. Innenfor fiskaryrket er på landsbasis 32 % av de registrerte fiskerne (blad A og blad B) under 30 år. Gjennomsnittet for yrkeslivet i Norge for øvrig er på 25 %

       Fiskeridepartementet arbeider, som nevnt foran, med flere ulike innfallsvinkler for å søke løst de rekrutteringsbehov som fremtidens fiskeflåte vil få, samt med spørsmålene knyttet til ungdoms mulighet til begrenset fiske og rett til salg av fangst.

Vedrørende Dok.nr.8:65, om forslag fra stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Johanne Gaup, Tor Nymo og Morten Lund om rekruttering til fiskaryrket for ungdom

       Det vises til Deres brev av 13. d.m. vedrørende nevnte sak.

       Rekruttering til fiskaryrket er en omfattende sak som vies oppmerksomhet fra mange hold. Ofte er det framtidige rekrutteringsspørsmålet sett i direkte sammenheng med dagens kvotesystem, og det foreslås konkrete tiltak i forhold til dette.

       Fiskeriministeren har tatt initiativ til å nedsette en arbeidsgruppe for å komme med konkrete forslag til framtidig rekruttering til fiskaryrket. Denne arbeidsgruppen er sammensatt med representanter fra Fiskeridepartementet, Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag, Norsk Sjømannsforbund og Norges Fiskarkvinnelag. En representant fra Fiskerinæringens Felles Kompetansestyre (FFK) har sekretariatsfunksjonen i arbeidsgruppen.

       Arbeidsgruppen skal avgi sin innstilling til Fiskeriministeren 1. juni 1995.

       FFK, som består av representanter fra organisasjonen i fiskerinæringen, har tatt initiativ til et arbeid med å utarbeide forslag/tiltak som kan bidra til å rekruttere ungdom inn i fiskerinæringen. Dette arbeidet i regi av FFK, vil ta noe lenger tid.

       Norges Fiskarlag er svært opptatt av å rekruttere ungdom inn i fiskaryrket, men vil i påvente av innstillingen fra arbeidsgruppen nedsatt av Fiskeridepartementet, ikke ta stilling til enkeltforslag på nåværende tidspunkt.