Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Godkjenning av eiendoms-, bygg- og anleggsprosjekter

7.1 Endring av igangværende prosjekter over 15 mill. kroner

       Departementet ber om godkjennelse for endringer av følgende prosjekter over 15 mill. kroner:

7.1.1 Forsvarets digitale nett (FDN) - nivå 2 fase 2

       Prosjektet falt ved en inkurie ut av omtalen av igangværende prosjekter i St.prp. nr. 1 (1994-1995). Prosjektets totalramme er på 149,2 mill. kroner med gjenstående midler på 110,7 mill. kroner. For 1995 er det planlagt å bruke 24 mill. kroner.

7.1.2 Forebyggende brannvern - hele landet

       Det er utarbeidet en plan for forebyggende brannverntiltak som totalt har en kostnadsramme på 276 mill. kroner. Nærværende prosjekt er kostnadsberegnet til 140 mill. kroner og omfatter bare en del av de tiltak som vil bli pålagt gjennomført. Prosjektet vil derfor bli videreført med en fase 2.

7.1.3 NORCCIS II - bygningsmessige arbeider

       Prosjektet er tidligere kostnadsberegnet til 50 mill. kroner, men er blitt betydelig mindre omfattende og det foreslås at prosjektet termineres. Mindre bygningsmessige tilpasningstiltak på anslagsvis ca 0,5 mill. kroner pr. år i perioden 1995-2002 foreslås avsatt på FTDs ymsepost.

7.1.4 Kystartilleriet - undervannsforsvar

       Endret konsept har medført høyere kostnad enn det som ble lagt til grunn ved Stortingets opprinnelige vedtak på 108 mill. kroner, senere prisjustert til 126 mill. kroner.

       Prosjektet vil nå bli delt i 2 faser, hvorav fase 1 har et kostnadsanslag på 140,4 mill. kroner. Fase 2 framlegges som egne prosjekter senere.

7.1.5 Heistadmoen - etablering av IRF bataljon

       Prosjektet har tidligere en kostnadsramme på 80 mill. kroner. Flere av delprosjektene i totalprosjektet har blitt dyrere enn forutsatt og ny kostnadsramme foreslås satt til 87 mill. kroner, og at delprosjekt 2. og 3. linjes vedlikehold, kostnadsberegnet til 6,5 mill. kroner, trekkes ut av prosjektet og tas opp senere. Antatt forbruk i 1995 er 40 mill. kroner.

7.1.6 Haakonsvern - kai for mineryddere

       Prosjektet er tidligere godkjent med en kostnadsramme på 31 mill. kroner. Revidert kostnadsramme foreslås til 43 mill. kroner inklusive nødvendige miljøoppryddingsarbeider rundt kaien. Antatt forbruk i 1995 er på 5 mill. kroner.

7.1.7 Sessvollmoen - etablering av Trenregimentet

       Prosjektet er tidligere anslått til 45,5 mill. kroner og fase 1 til 31 mill. kroner. Prosjektets fase 1 foreslås slått sammen med den resterende del av prosjektet til et totalprosjekt med et kostnadsanslag på 77 mill. kroner inklusive etablering av Befalsskolen for Hærens trenvåpen på Helgelandsmoen med 4 mill. kroner.

7.1.8 Luftvern 2000 og RB70

       Luftvern 2000 fase 1 og RB70 er tidligere omtalt med en totalkostnad på 60 mill. kroner. Istedenfor å fremme forslag om en fase 2, foreslås denne i et samlet prosjekt Luftvern 2000 og RB70 med en total ramme på 69 mill. kroner.

7.1.9 Regional moblagring, fase 1

       Prosjektet er tidligere omtalt med et kostnadsanslag på 43 mill. kroner. Fase 1 foreslås utvidet til å omfatte tilpasningsarbeider for containerlagring i en tidligere ekserserhall på Steinkjer med et revidert kostnadsanslag på 47 mill. kroner.

7.1.10 Ladebygget - tilpasningsarbeider

       Tilpasningsarbeider i det innkjøpte Ladebygget er tidligere kostnadsberegnet til 32 mill. kroner. Det foreslås å integrere distriktslageret for Sør-Trøndelag HV-distrikt 12 i bygget med tilhørende kontorbygg som er kostnadsberegnet til 5,5 mill. kroner.

7.2 Godkjenning av nye prosjekter over 15 mill. kroner

7.2.1 Terningmoen - befals- og mannskapsmesse

       Det foreslås å slå sammen spisemesse for befal, spisemesse for mannskaper og kantine i ett nytt bygg med maksimal sambruk. Prosjektets kostnadsanslag er på 40,5 mill. kroner og det er planlagt brukt 5 mill. kroner i 1995.

7.2.2 Haakonsvern orlogsstasjon - ombygging av høyspenningsfordelingsnett

       Det er behov for en fornyelse og ombygging av høyspenningsfordelingsnettet for å opprettholde en tilfredsstillende leveringssikkerhet. Prosjektet er kostnadsberegnet til 50 mill. kroner, hvorav 5 mill. kroner er planlagt brukt i 1995.

7.2.3 Rena leir - utvidelse av anlegg for kavaleriets skole- og øvingsavdeling

       Som følge av endringer i førstegangstjenesten, ny krigsstruktur og nytt materiell samt ny repetisjonsøvingsmodell vil Søndenfjeldske dragonregiments (SDR) virksomhet bli noe endret i forhold til det som var lagt til grunn i Forsvarets gardermoutredning (FGU). Dette har medført en økning i behov for kontorplasser, undervisningsrom og garasjeplasser på til sammen 3.100 m2 som er kostnadsberegnet til 28,2 mill. kroner.

7.2.4 Gardermoen - miljøopprydding

       Miljøopprydding i deponier i Gardermoområdet er budsjettert med 57,5 mill. kroner (inkl. MVA) og skal etter avtale fordeles mellom Oslo hovedflyplass (OHS) med 18 mill. kroner, FRG med 1,5 mill. kroner og Forsvaret med 38 mill. kroner. Påløpte utgifter pr. siste årsskifte var 27 mill. kroner, hvorav Forsvaret har betalt ca 8,2 mill. kroner som del av prosjektet Spesialavfall deponi fase 2.

7.2.5 Omorganisering av ammunisjonstjenesten ved Distriktskommando Østlandet, fase 1

       Prosjektet er tidligere godkjent med en antatt kostnad på 30 mill. kroner. Ammunisjonshusene på Steinsjøen, Hjerkinn og Hengsvann må bygges i inneværende år for at lagrene på Hauerseter skal kunne frigis, mens ammunisjonslagring for Brig S er stilt i bero i påvente av endelig struktur. Kostnadsanslaget for førstnevnte ammunisjonshus er 10 mill. kroner som planlegges brukt i 1995.

7.2.6 Overføring av bygg til Selbu kommune

       Departementet foreslår å overføre en messebygning på Selbustrand som er taksert til 250.000 kroner, vederlagsfritt til Selbu kommune i likhet med det som tidligere ble gjort til Skjerstad kommune etter nedleggelsen av NATO kommunikasjonssystemet « Ace high ».

7.3 Fellesfinansierte bygg og anlegg

       Departementet orienterer i dette avsnittet om NATOs nye retningslinjer for behandlingen av fellesfinansierte prosjekter. Bygg og anleggsbehov til egne styrker på egen jord er nå definert som et nasjonalt ansvar. De driftstilskudd som hittil er gitt til flere anlegg i Norge over NATOs militærbudsjett er i ferd med å bli trappet ned.

       Foreløpig er kun 2 såkalte « Capability packages » (CP) godkjent i NATO. Den første CP er første fase av « NATOs Air Command and Control System » (ACCS). De norske prosjektene som er med i denne CP er kommando, kontroll og informasjonsdelen (KKI) for ny bunker i Sørreisa, oppgradering av KKI på Reitan, oppgradering av KKI-systemer for flystasjonenes operasjonsrom og skvadronsoperasjonsrom på flere flystasjoner i tillegg til mobile KKI-systemer for Hæren og Sjøforsvaret.

       Den andre CP gjelder maritim overvåking og enkelte mindre flyplassrelaterte prosjekter.

       Begge prosjektene befinner seg fortsatt kun i en konseptfase. De norske prosjektene som krever vedtak i Stortinget forelegges når grunnlagsdokumentasjonen er klar.

7.4 Forsvarets relokalisering Gardermoen (FRG)

       I dette avsnitt gir departementet en oversikt over prosjektene og status i fremdrift i forbindelse med FRG.

       Rammen for FRG ble i Innst.S.nr.1 (1992-1993) fastsatt til 2.930 mill. 1992-kroner og er senere justert til 3.086 mill. 1995-kroner. Kostnadsanslaget har en usikkerhet på +/- 20 %. Siste kostnadsstatus har en marginal reserve for usikkerhet. Et eventuelt gap mellom faktisk prisstigning innen bygg- og anleggsbransjen og en generell priskompensasjon i 1996 og 1997 vil kunne medføre overskridelser i forhold til prosjektets totalramme. I så fall vil departementet forelegge saken for Stortinget på nytt.

       Departementet redegjør for en del forhold som kan medføre mindreinntekter ved eiendomssalg enn de forutsatte 500 mill. 1992-kroner. I Innst.S.nr.1 (1992-1993) foreslår departementet at mindreinntekter i forbindelse med prosjektet ved salg av eiendommer vil bli kompensert ved tilleggsbevilgning når det blir aktuelt.

       Departementet tar i denne proposisjon opp forslag om at en mindreinntekt av planlagte inntekter som en del av prosjektet Forsvarets relokalisering Gardermoen finansieres med tilleggsbevilgning når det blir aktuelt i den grad mindreinntekter ikke motsvares av redusert behov for utgifter til nyetableringer.

       Det er innledet et samarbeid mellom Rena kommune om to fellesprosjekter til idrettsanlegg og kulturhus.

7.5 Gyvatn artilleriskytefelt

       Departementet redegjør i dette avsnitt for utviklingen av prosjektet Gyvatn artilleriskytefelt. Etter stortingsbehandlingen av St.prp. nr. 27 (1993-1994) hvor Sørlandet støtteregiment ble besluttet nedlagt, er det på det rene at det behov som lå til grunn for vedtaket om etablering av et artilleriskytefelt på Sørlandet ikke lenger er tilstede. Departementet foreslår derfor at dette vedtak oppheves.