Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen vurdere om Norge skal engasjere seg internasjonalt for å få til en egen forpliktende konvensjon om europeisk ansvarsfordeling for flyktninger.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen vurdere å oppheve pålegget overfor transportselskapene om å kontrollere at reisende har gyldige reisedokumenter og foreslå en alternativ løsning på kontrollproblemet som samtidig sikrer asylsøkere reelle muligheter til å søke beskyttelse i Norge.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen fastsette den generelle tidsrammen for kollektiv beskyttelse til 2 + 1 år.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre et tilskudd til bosetting av flyktninger i kommunene det 6. og 7. året etter at utplassering har skjedd. Tilskuddet bør være vesentlig mindre enn det tilskudd som gis de første 5 årene.

Forslag fra Høyre:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen om å sørge for at flyktninger og asylsøkere som får opphold i Norge, må inngå en gjensidig samfunnskontrakt i tråd med Høyres merknad i Innst.S.nr.180 (1994-1995) .

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen om at det ikke gis oppholdstillatelse til søkere som har kriminell atferd.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen om å stramme inn kriteriene for opphold på humanitært grunnlag for å kunne øke kvoten for overføringsflyktninger.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen vurdere om trygdereglene som gjelder for flyktninger og statsløse bør utvides til også å omfatte personer som har fått opphold på humanitært grunnlag og komme tilbake med en egen sak om dette.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringa legge til grunn i familiegjenforeningssaker at barn som har opphold i Norge skal ha rett til familiegjenforening.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen fremlegge en egen sak til Stortinget der repatrieringsprogrammene blir evaluert av og med forslag til nye tiltak slik Stortinget har skissert.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til at UNHCR får tilført ressurser slik at organisasjonen kan påta seg de kontrolloppgaver transportselskapene i dag utfører overfor asylsøkere.

Forslag 12

       Stortinget ber Regjeringen legge til rette for en fleksibel kvote på 9.000 overføringsflyktninger i løpet av en treårsperiode.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 13

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en lovendring slik at asylsøkeres adgang til fri rettshjelp behovsprøves, slik som for norske borgere.

Forslag 14

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i utlendingsloven slik at asylsøkere ikke gis noen rettigheter som går lenger enn det som er pålagt i henhold til flyktningkonvensjonen av 28. juli 1951.

Forslag 15

       Den foreslåtte ordning med kollektiv beskyttelse for grupper av flyktninger gjennomføres ikke.

Forslag 16

       Stortinget ber Regjeringen fastsette den generelle tidsrammen for et eventuelt kollektivt beskyttelsessystem til 7 år.

Forslag 17

       Det innføres ingen ordning hvor norske myndigheter påtar seg ansvar for personer som er hjemsendt fordi de har fått avslag på sin asylsøknad eller fordi forholdene i hjemlandet er endret slik at norske myndigheter finner hjemsendelse forsvarlig.

Forslag 18

       Stortinget ber Regjeringen kun innvilge opphold på humanitært grunnlag når alle omkostninger til livsopphold m.m. dekkes av private frivillige gaver og bidrag, med unntak for de asylsøkere som gis asyl eller som Norge måtte være forpliktet til å gi opphold etter flyktningkonvensjonen som også betegnes som flyktning.

Forslag 19

       Stortinget ber Regjeringen endre regelverket for familiegjenforening slik at det ikke innvilges familiegjenforening for flyktninger som er gitt asyl før etter 36 mndr. og ikke for personer med opphold på humanitært grunnlag.

Forslag 20

       Stortinget ber Regjeringen søke å organisere og finansiere bosetting i Albania for de kosovoalbanske flyktninger som er gitt beskyttelse og opphold i Norge.

Forslag 21

       Stortinget ber Regjeringen søke å organisere og finansiere bosetting i Kroatia, Slovenia, Makedonia og andre nærområder for de bosniske flyktninger som er gitt beskyttelse og opphold i Norge.

Forslag 22

       Stortinget ber Regjeringen søke å organisere og finansiere opphold i nærområder eller naboland for flyktninger fra afrikanske og asiatiske land som er gitt beskyttelse og opphold i Norge.

Forslag 23

       Stortinget ber Regjeringen etablere et Statens Flyktningeverk som gis alt ansvar for organisering, administrering og finansiering av asylsøkeres, flyktningers og personer med opphold på humanitært grunnlags opphold i Norge, organisert som et statlig verk med regionale og lokale kontorer. Kommunale flyktningkonsulenter, administrativt og annet personale søkes overført til dette verk.

Forslag 24

       Stortinget ber Regjeringen sørge for omfattende obligatoriske kurs i norsk og norske samfunnsforhold i alle asylmottak for å klargjøre en integreringsprosess som forutsettes iverksatt når asyl eller opphold på humanitært grunnlag innvilges.

Forslag 25

       Stortinget ber Regjeringen særlig sørge for en omfattende norskopplæring i asylmottak for mindreårige i skolepliktig alder og at deltagelse i det ordinære skoleverk kun gis til elever som har tilstrekkelige norskkunnskaper og har fått sin asylsøknad ferdigbehandlet.

Forslag 26

       Stortinget ber Regjeringen iverksette en aktiv integreringsprosess først når asylsøkere er innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag, men at opplæring med sikte på en slik integrering iverksettes som obligatoriske kurs ved opphold i asylmottak.

Forslag 27

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at norsk (nynorsk) er eneste lærespråk i den ordinære offentlige skole og at morsmålsopplæring for fremmedspråklige forblir en privatsak for foreldre og elever utenfor den ordinære norske skole.

Forslag 28

       Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning hvor asylsøkere, flyktninger og personer som får opphold på humanitært grunnlag må underskrive på at de forplikter seg til å overholde norske lover og regler også dersom disse er i strid med egne religiøse bestemmelser eller skikker fra hjemlandet, samt at de vil avholde seg fra ulovlige demonstrasjoner og skadeverk i Norge som retter seg mot forholdene i deres hjemland. Brudd på forpliktelsene medfører automatisk utvisning.

Forslag 29

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om et omfattende hjemsendelsesprogram for flyktninger fra land som nå er blitt trygge basert på prinsippet om pliktig hjemreise når grunnlaget for asyl eller opphold på humanitært grunnlag er bortfalt.

Forslag 30

       Stortinget ber Regjeringen innføre krav om en reell oppfølging av menneskerettighetene hos mottagerland av norsk bilateral bistand som en forutsetning for slik bistand.

Forslag 31

       Stortinget ber Regjeringen arbeide for at internasjonal frihandel gjøres til en hovedpilar i arbeidet for bedre balanse i forhold mellom de industrialiserte land i nord og de fattige land i den tredje verden i sør.

Forslag 32

       Stortinget ber Regjeringen innføre obligatoriske prøver for asylsøkere, flyktninger og innvandrere som deltar i statlig finansiert norskundervisning.

Forslag 33

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å innføre krav om tilfredsstillende kunnskaper i norsk, skriftlig og muntlig, som vilkår for å oppnå norsk statsborgerskap.

Forslag 34

       Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag slik at botiden for å oppnå norsk statsborgerskap først løper fra det tidspunkt en asylsøker har fått innvilget sin søknad eller er gitt opphold på humanitært grunnlag.

Forslag 35

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en endring av stemmeretten ved kommunestyre- og fylkestingsvalg slik at bare norske statsborgere og statsborgere fra land Norge har en gjensidig avtale med, gis stemmerett ved lokalvalg.

Forslag 36

       Stortinget ber Regjeringen gjennomgå alt offentlig regelverk med sikte på å sikre at flyktninger og asylsøkere ikke mottar noen fordeler fremfor nordmenn, med like ønsker og behov.

Forslag 37

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring i utlendingsloven slik at asylsøkere som har fått endelig avslag i andre vesteuropeiske land, som f.eks. Sverige, Danmark, Island, Finland m.m. blir returnert til det land de har fått avslag fra uten fornyet asylsøknadsbehandling i Norge.