Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen arbeide innen Pengefondet for reformer i tråd med de hovedlinjer UNDP trekker opp for politikken overfor u-landene.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen utrede og vurdere hvordan Norge kan avhjelpe utviklingslands gjeldsbyrde gjennom kjøp av gjeld.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen om å arbeide innen Pengefondet og andre internasjonale fora som behandler penge- og valutapolitikk for begrensninger av derivathandelen, innføring av internasjonal standardisering av derivatinstrumenter og øvrige kjøreregler for internasjonal derivathandel med sikte på å redusere verdensøkonomiens sårbarhet overfor spekulasjon og sterke kurssvingninger.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen om å arbeide innen Pengefondet og andre internasjonale fora som behandler penge- og valutapolitikk for innføring av en internasjonal transaksjonsavgift på valutatransaksjoner med sikte på å dempe de kortsiktige valutabevegelsene og dermed stabilisere internasjonale valutaforhold og økonomi.

Forslag fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen om å arbeide for salg av endel av IMFs gullbeholdning og bruke avkastningen fra rentebærende papirer til å bistå de fattigste landene med gjeldslette.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringa om å arbeide for ulike lettelser i utlånsvilkårene under ESAF.

Forslag fra Rød Valgallianse:

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringa slutte å kanalisere bistand gjennom IMF-verdensbanksystemet.

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringa reise forslag om full sanering av 3. verdenlandas gjeld gjennom Paris-klubbforhandlingene.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringa legge opp til en sanering av all gjeld 3. verdenlanda (inklusive landa i Øst-Europa) har til Norge. Avskrivningene foretas over en periode på to år og skal gjøres direkte overfor de landa som har gjeld til Norge, ikke inn i Verdensbanken/IMF sine fond.