Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Bakgrunnen for saken

      Siden 1972 har Regjeringen hatt et kontrollutvalg for overvåkings- og sikkerhetstjenesten. Utvalget har behandlet klager fra enkeltpersoner og organisasjoner, og også tatt opp saker av eget tiltak, samt gjennomført jevnlige inspeksjoner av Overvåkingstjenesten og Sikkerhetstjenesten.

       Våren 1993 vedtok Stortinget at det skulle opprettes et parlamentarisk kontrollutvalg for de hemmelige tjenester. Kontrollutvalget skulle kontrollere både den sivile overvåkingstjenesten, den militære etterretningstjenesten og sikkerhetstjenesten. Det ble oppnevnt en egen kommisjon som skulle utrede og klargjøre de spørsmål som etableringen av kontrollutvalget reiste.

       Kommisjonen avga sin innstilling som NOU 1994:4 , der den bl.a. anbefalte at det ble gitt en egen lov om kontrollen med EOS-tjenestene. I Ot.prp. nr. 83 (1993-1994) fremmet Regjeringen forslag om en slik lov med utgangspunkt i kommisjonens innstilling. Loven ble vedtatt høsten 1994, jf. Innst.O.nr.11 (1994-1995). Av loven fremgår det at kontrollen skal foretas av et kontrollutvalg oppnevnt av Stortinget, og hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet. Kontrollutvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og av eget tiltak ta opp alle saker og forhold som det ut fra formålet finner riktig å behandle.

       Det skal avgis årlig melding til Stortinget om utvalgets virksomhet og ellers gis innberetning ved behov.

       Stortinget skal utpeke kontrollutvalgets syv medlemmer, og skal gi instruks om utvalgets virksomhet, dets sammensetning, funksjonsperiode og sekretariat. Kommisjonen har utarbeidet et utkast til instruks som fremgår av NOU 1994:4 .

       Ved brev av 6. februar 1995 har Stortingets presidentskap bedt Stortinget om å vedta en instruks for utvalget:

       « Under henvisning til § 1 fjerde ledd i lov av 3. februar 1995 om kontroll av etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, anmoder Presidentskapet Stortinget om å vedta instruks om virksomheten til det utvalg Stortinget skal velge i henhold til samme paragrafs første ledd, samt herunder fastsette bestemmelser om utvalgets sammensetning, funksjonsperiode og sekretariat. Presidentskapet viser for øvrig til utkast til instruks fremlagt i kapittel 9.3. i NOU 1994:4 . »

       Presidentskapets anmodning er oversendt justiskomiteen til behandling.