Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

    Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Fridtjof Frank Gundersen, Carl I. Hagen og Hans J. Røsjorde la i Dok.nr.8:37 (1993-1994) frem følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme en stortingsmelding om en revisjon av langtidsplanen for Forsvaret i lys av de endrede sikkerhetspolitiske forutsetninger. »

       Forslaget er bl.a. begrunnet med at mye av grunnlagsmaterialet for langtidsplanen for Forsvaret var basert på en forventet sikkerhetspolitisk utvikling sett med 1990-øyne, mens utviklingen på flere områder etterpå er gått i en annen retning enn forutsatt både når det gjelder det tidligere Jugoslavia og de øvrige tidligere Warzawapaktlandene. Spesielt anføres det at utviklingen i det tidligere Sovjetunionen har tatt en retning som på vesentlige områder peker mot en annen utvikling enn forutsatt i langtidsmeldingen. Dette sammenholdt med den økonomiske utvikling kan tale for at en revisjon av den forsvars- og sikkerhetspolitiske kurs som er lagt må anses å være nødvendig.

       Det pekes videre bl.a. på at det er utviklet et nytt russisk forsvarskonsept med frihet gitt av KSSE (OSSE) for Russland til å ivareta interesser i det nære utland, at dets styrkemålsetting er endret fra 1,5 til 2,1 millioner mann og at det fra russisk side er reist tvil om evne og vilje til å etterleve de forutsetninger for nedrustning som ble nedfelt i CFE-avtalen.