Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Rita H Roaldsen og Øystein Djupedal om å opprettholde kursstønad for ungdom på praksisplass.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 107 (1994-1995)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:20 (1994-95)
  • Dato: 24.02.1995
  • Utgiver: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 1

Innhold

  Til Stortinget.

       Forslagsstillerne fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmer følgende forslag i dokumentet:

       « Praksisplasser med kursstønad for ungdom må gjeninnføres og må dermed ikke avvikles som en følge av Reform 94. »

       Bakgrunnen for forslaget er at Kommunaldepartementet gradvis avvikler denne ordningen. Forslagsstillerne ser kursstønaden som en viktig motivasjonsfaktor for at ungdom skal ta imot praksisplass.

       Komiteen mener at det etter innføringen av Reform 94 er ønskelig at så mange som mulig av de som har fått rett til videregående opplæring benytter seg av denne. For å kunne stille sterkt på arbeidsmarkedet i framtiden, vil det beste utgangspunktet for de fleste være fagbrev eller studiekompetanse. Komiteen mener derfor det vil være viktig at skole og oppfølgingstjeneste anstrenger seg for å sikre at så mange som mulig i aldersgruppen 16-19 år får tilbud om et opplegg innenfor videregående skole som de kan benytte seg av. Komiteen ser det som viktig at deltakerne ikke mister kontakten med videregående skole, derfor bør praksisplassene bli iverksatt i et samarbeid mellom arbeidsmarkedsetaten og oppfølgingstjenesten. Bruk av praksisplass må ikke føre til bortfall av retten til videregående opplæring. Komiteen er kjent med at bruken av praksisplassordningen er beskjeden blant 16-åringer, som er de eneste med rett til videregående utdanning i dag. Om lag 98 % av kullet startet i videregående skole høsten 1994, noe som tyder på at de fleste velger denne veien for å tilegne seg kunnskap. Komiteen ber Regjeringen komme tilbake med vurderinger av ordningen etter at Reform 94 er gjennomført i sin helhet. Komiteen ber på denne bakgrunn om at det opprettholdes kursstøtte for praksisplasser og at Regjeringen kommer tilbake i Revidert nasjonalbudsjett med de nødvendige bevilgninger.

    Komiteen viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

1. Kursstønad for ungdom på praksisplass opprettholdes.
2. Regjeringen bes komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett med de nødvendige bevilgninger.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 24. februar 1995.

Jon Lilletun, Tomas Norvoll, Siri Frost Sterri,
leder. ordfører. sekretær.