Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra utenriksministeren til Stortingets utenrikskomité, datert 10. november 1994:

Spørsmål om FN-medlemskap for Taiwan Vurdering i forbindelse med Dok.nr.8:50 (1993-1994)

       Jeg viser til Utenrikskomiteens brev av 5.10.94 vedrørende ovennevnte sak.

       FNs generalforsamling vedtok i 1971 en resolusjon (nr. 2758) som anerkjenner Den kinesiske folkerepublikks regjering som den eneste rettmessige representant for Kina i FN. I likhet med de andre vestlige land stemte Norge for denne resolusjonen.

       159 land anerkjenner og har diplomatiske forbindelser med Den kinesiske folkerepublikken men ikke med Taiwan. Bare 29 land i verden anerkjenner og har diplomatiske forbindelse med Taiwan, men ikke med Kina. De fleste av de sistnevnte er latin-amerikanske land som nyter godt av betydelig økonomisk og teknologisk bistand fra Taiwan.

       Et mindretall av de land som anerkjenner Taiwan reiste spørsmål om taiwansk FN-medlemskap både under den 48. generalforsamling ifjor og den 49. generalforsamling iår. Saken kom imidlertid ikke opp til realitetsbehandling noen av gangene. De vestlige land og det store flertall av de øvrige land i verden anser problemstillingen for å å være uaktuell i dagens situasjon.