Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Statens Bankinvesteringsfond

Sammendrag

       Departementet forbereder et høringsnotat med forslag til enkelte endringer i lov om Statens Bankinvesteringsfond. Hovedhensikten med endringene er å bringe formålsparagrafen for Statens Bankinvesteringsfond i samsvar med de oppgaver som nå tillegges fondet. Det vises til St.meld. nr. 39 (1993-1994) « Bankkrisen og utviklingen i den norske banknæringen », der departementet har foreslått satt som mål å tilrettelegge fondet slik at det gjennom det statlige medeierskap best mulig kan ivareta oppgaven med å sikre et stabilt eierskap i de største forretningsbankene i samsvar med de forutsetninger som er gitt.

       Statens Bankinvesteringsfond hadde i 1993 et driftsresultat på 289,1 mill. kroner, mot 101 mill. kroner i 1992. Driftsinntektene var på 305,2 mill. kroner. Gevinst ved salg av aksjer og tegningsretter utgjorde 12,6 mill. kroner. Fondets ansvarlige lån i Sparebankene NOR, Vest og Møre ble i 1992 nedskrevet med 203,8 mill. kroner. Nedskrivingen ble i 1993 tilbakeført til anskaffelseskost med 203,8 mill. kroner. Driftsinntektene for øvrig besto hovedsakelig av renter av kontolån og ansvarlige lån. Driftskostnadene i 1993 var på 16,1 mill. kroner. Tap på aksjer og ansvarlige lån utgjør her 13,7 mill. kroner.

       Årsoverskuddet er avsatt som utbytte til staten.

       Statens Bankinvesteringsfond har i 1993 ikke gitt tilsagn om å yte ansvarlig kapital. Den positive resultatutviklingen som bankene har kunnet vise til i 1993, har gjort bankene i stand til å dekke kapitalbehovet ved egen inntjening og har bidratt til at tilgangen på risikokapital fra andre kilder har økt.

       Fondet hadde ved utgangen av 1993 plassert i alt 4.273 mill. kroner i forretnings- og sparebanker, fordelt på aksjekapital, grunnfondsbevis og ansvarlige lån.

Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader.