Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Om økte straffer for forsettlig drap

    Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 5. september d.å. fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslagene som medfører at minimumsstraffen for forsettlige og overlagte drap økes til 8 år, og maksimumsstraffen for forsettlig drap økes til 18 år. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at forsettlige drap etter dagens regler kan straffes med fengsel fra 6 til 15 år, mens overlagte drap kan straffes med fengsel inntil 21 år. Vanlig praksis de siste årene har vært at forsettlige drap straffes med 7 til 8 års fengsel. Forslagsstiller mener at dette straffenivået er uakseptabelt lavt. Det virker ikke generalpreventivt og står heller ikke i rimelig samsvar med straffene for andre typer forbrytelser.

       Antall forsettlige drap har økt sterkt de siste årene. Forslagsstiller foreslår å redusere forskjellen i straffeutmålingen mellom forsettlige drap og overlagte drap ved at maksimumsstraffen for forsettlige drap økes til 18 år. Samtidig foreslås det en minimumsstraff for drap på 8 år i stedet for 6 år som i dag.