Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

     Det legges frem forslag om iverksettelse av tollsatser som Norge har forpliktet seg til under handelsforhandlingene i den åttende forhandlingsrunden, den såkalte Uruguay-runden, innenfor rammene av Generalavtalen om tolltariffer og handel (GATT).

       Departementet viser til den redegjørelse som er gitt i St.prp. nr. 65 (1993-1994) Om resultatet av Uruguay-runden (1986-1993) og om samtykke til ratifikasjon av Avtale om opprettelse av Verdens Handelsorganisasjon (WTO) m.m.

       Det gis i proposisjonen orientering om provenyvirkningen av GATT/WTO-avtalen samt om de næringsmessige virkninger av avtalens tollmessige løsninger.

       Den årvisse tollnedtrappingen etter GATT/WTO-avtalen vil bli fremlagt for Stortinget i den årlige budsjettproposisjonen om tollavgifter. Dersom det foreligger nærings- og samfunnsøkonomiske grunner for en raskere tollnedtrapping og/eller administrativ nedsettelse av tollsatser utover de GATT-bundne satser, vil Regjeringen på tilsvarende måte fremme forslag om dette i budsjettproposisjonen om tollavgifter.

       Norge vil ved et eventuelt medlemskap i EU overta de forpliktelser og rettigheter som EU har som følge av resultatet i Uruguay-runden. Dette skyldes at Norge da vil være en del av EUs tollunion, med dens felles ytre toll- og handelspolitikk. Det vises for øvrig til omtalen i St.meld. nr. 40 (1993-1994), kap. 5.10.4.

1.1 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, Bjørnar Olsen, Reidar Sandal og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, fra Høyre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss, og Erna Solberg, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A Meland, fra Venstre, Lars Sponheim, fra Rød Valgallianse, Erling Folkvord, og representanten Stephen Bråthen, viser når det gjelder St.prp. nr. 65 (1993-1994) og St.meld. nr. 40 (1993-1994) til henholdsvis Innst.S.nr.43 (1994-1995) og Innst.S.nr.209 (1993-1994).

       Komiteen begrenser merknadene i denne innstilling til de endringer i tolltariffen som følger av Innst.S.nr.43 (1994-1995) og komiteen viser til denne når det gjelder de politiske endringene av handelsforhandlingene i Uruguay-runden under GATT og ratifikasjon av WTO.

       Komiteen viser til brev fra finansministeren 2. desember 1994 vedrørende korreksjon av skrivefeil i proposisjonen. Brevet følger som trykt vedlegg til denne innstillingen.

       Komiteen har merket seg at den årvisse nedtrappingen av tollsatsene etter GATT/WTO-avtalen og eventuelle forslag til andre endringer av tollsatsene vil bli framlagt for Stortinget i den årlige budsjettproposisjonen om tollavgifter.

       Komiteen sier seg enig i dette.