Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

   EØS-komiteen har vedtatt de avtaleendringer som er nødvendig for å inkludere EUs fjerde rammeprogram for forskning i avtaleverket. Vedtaket i EØS-komiteen, som forutsettes å tre i kraft 1. november 1994, innebærer at Norge fra og med 1995 forplikter seg til å bidra til finansieringen av EFTA-delen ved deltakelse i forskningsprogrammet. Ved eventuelt norsk EU-medlemskap vil Norges deltakelse i fjerde rammeprogram bli finansiert over EUs budsjett. Samarbeidet i EØS vedr. forskning og teknologisk utvikling har hittil vært knyttet til EFs tredje rammeprogram for forskning 1990-94, som det fjerde rammeprogrammet 1994-98 avløser.

       Regjeringen forelegger saken for Stortinget ettersom vedtaket i EØS-komiteen nødvendiggjør bevilgninger i flere år framover og ikke blir folkerettslig bindende for Norge uten Stortingets samtykke. Vedtaket medfører ikke behov for lovendringer.

       Proposisjonen inneholder en nærmere beskrivelse av det faglige innholdet i fjerde rammeprogram, som i tillegg til 13 ulike forskningsprogrammer omfatter internasjonalt samarbeid, spredning og utnyttelse av resultater, samt forskerutveksling og mobilitet. Norge har bidratt med synspunkter omkring programmets profil underveis og bl.a. vært pådriver for å få etablert et eget samfunnsvitenskapelig program.

       Deltakelse i det fjerde rammeprogram er etter Regjeringens oppfatning en naturlig fortsettelse av det forskningssamarbeidet som er innledet under EØS. Avtalen gir norske forskningsmiljøer og norsk næringsliv muligheten til å samarbeide med tilsvarende miljøer i EU og EFTA-landene på en rekke fagområder. Rammeprogrammet har stor faglig spennvidde. Samarbeidet vil virke kvalitetsfremmende på norsk forskning og bidra til å styrke norsk næringslivs konkurranseevne. Satsingen innenfor de næringsrettede programmene i EU samsvarer i stor grad med norske forskningspolitiske prioriteringer. Videre åpner programmene for forskningssamarbeid på sentrale områder som krever internasjonal fellesinnsats, f.eks. miljø og helse. Forskningssamarbeidet med de sentral- og østeuropeiske statene er et sentralt bidrag til å styrke utviklingen i disse landene. Regjeringen vektlegger også forskningssamarbeidet med utviklingsland.

       Det fjerde rammeprogram har en total økonomisk ramme på 12,3 mrd. ECU, og det er åpnet for en tilleggsbevilgning på 700 mill. ECU fra 1996. Kontingentforpliktelsene utgjør for Norges del 1,6 % av rammeprogrammets totale budsjett, dvs. 176,7 mill. ECU eller vel 1.479,3 mill. kroner.

       Formelt vil bidraget bli fordelt på de år rammeprogrammet løper, men det er grunn til å anta at prosjekter også vil løpe etter dette. Reelt vil derfor Norges bidrag bli fordelt over en lengre tidsperiode. Beregnet bidrag blir i 1995 ca 110 mill. kroner, i 1996 og 1997 betydelig høyere beløp og de påfølgende år noe mindre. Bidraget for 1995 er innarbeidet i budsjettproposisjonen.

       Totalt sett vil fortsatt deltakelse i forskningssamarbeidet i EU være viktig for å styrke norsk forsknings internasjonale engasjement og gi et positivt bidrag til forskningsmiljøer og næringsliv.