Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Kyrkje, utdanning og forsking

       Utgiftene til kyrkje, utdanning og forsking var på 32,4 mrd. kroner i 1993 og som var ein auke på 1,7 mrd. kroner frå 1992.

       Av dei samla utgiftene på området er 36 % overføringar til kommunar og fylke. Det meste av dette gjeld grunnskolen og vidaregåande opplæring. 34 % av utgiftene er drift av eigne institusjonar. Dette gjeld for det meste universitet og høgskolar. 25 % gjeld overføring til private. Det vesentlege av dette gjeld studiefinansieringa. Av 3 % som går til investeringar, gjeld det meste universitet og høgskolar. Overføringa til andre statsrekneskap utgjer 2 %. Dette gjeld forsking og Opplysningsvesenets Fond.

       Auken i utgifter i perioden kjem i hovudsak av oppgang i elev- og studenttalet.

       Rekneskapen for dei siste åra viser meirutgifter i høve til budsjettet. Desse meirutgiftene kan i hovudsak førast tilbake til oppdragsforsking og auke i talet på elev- og studieplassar. Desse utgiftene har motpostar i meirinntekter og i innsparing på kap. 2310, Ekstraordinære sysselsetjingstiltak.