Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

19. kap. 15. Teknologiske utfordringer og forskning og utvikling

Komiteen vil peke på at petroleumsindustrien har vært en spydspiss innen teknologiutvikling som også landbasert industri har hatt stor nytte av. De betydelige beløp som har vært brukt til FoU, har løftet teknologi og kompetansenivået betydelig i virksomheter som er blitt omfattet av petroleumsindustrien. Dette er av uvurderlig betydning for norske virksomheters konkurranseposisjon i et internasjonalt klima. Skal Norge opprettholde sin sterke posisjon i det internasjonale petroleumsmiljøet og møte de nye utfordringene som næringen står over, er det av vesentlig betydning at det fortsatt satses sterkt på forskning og utvikling.

       Utvikling av ny teknologi vil gi et bedre beslutningsgrunnlag for leteboring, øke sannsynligheten for funn, redusere letekostnadene og øke utvinningsgraden fra felt i drift. Dette medfører en mer kostnadseffektiv og samfunnsøkonomisk mer lønnsom ressursutnyttelse.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil understreke betydningen av en videreutvikling av petroleumsteknologien. Dette gjelder ikke minst de muligheter en nå ser innenfor reservoarteknologi, noe som kan bidra til utnyttelse også av de mindre feltene og en mer effektiv utvinning av hvert enkelt felt. Flertallet ser svært positivt på de muligheter dette gir også for en bedre ressursforvaltning. Norske myndigheter og rettighetshavere har etter flertallets vurdering i dag mulighet til å utforme FoU-programmer og -kontrakter etter norsk petroleumsvirksomhets behov. Det avgjørende i denne sammenheng er at mulighetene for å styrke FoU-virksomheten på dette området utnyttes til fulle.

       Komiteen sine medlemer frå Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil peike på at med EØS-avtalen blir samarbeidsavtalene mellom rettshavarane på norsk sektor og staten endra. Tidlegare var det eit krav om at rettshavarane bruk halvparten av sine FOU-midlar i Noreg. Dette kravet blei oppheva ved EØS-medlemskapet. Desse medlemene vil peike på at dette vil kunne føre til at det blir mindre midlar til FOU-verksemd i Noreg, noko desse medlemene meiner kan ha klart uheldige fylgjer.

       Desse medlemene vil understreke behovet for at dei moglegheitene ein har, m.a. FOU-aktivitet, må brukast for å bidra til utvikling av norske kompetansemiljø. Det er viktig at ein brukar eit breitt spekter av verkemiddel for å leggje til rette for at norsk næringsliv blir brukt i størst mogleg grad på norsk sokkel også i framtida. Desse medlemene vil peike på at Noreg no er langt framme når det gjeld petroleumsteknologi. Dette er det behov for å utvikle vidare, samstundes med kunnskap for utnytting av mindre felt og betre utnytting av allereie opna felt.