Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt representanten Roy N. Wetterstad, ser det som svært positivt at det har lykkes å komme fram til en avtale mellom Kulturdepartementet og Preus Foto a/s om kjøp av Preus Fotomuseum.

       Flertallet har merket seg at avtalesummen er på 46 mill. kroner, og at Vestfold fylkeskommune og Borre kommune til sammen har forpliktet seg til å yte 10 mill. kroner, delvis til kjøp og delvis til tilrettelegging og utstillingsforberedende arbeid. Flertallet viser til at museet har vært tilgjengelig for publikum siden 1976. Museet har en rikholdig hovedsamling og arkiv som i høy grad har en internasjonal karakter.

       Flertallet viser for øvrig til innstillingen fra kirke- og undervisningskomiteen til Kulturmeldinga, Innst.S.nr.115 (1992-1993), der det heter:

       « Flertallet har også funnet det riktig at staten benytter seg av tilbudet om å overta Preus Fotomuseum, Horten med sikte på å bruke dette som utgangspunkt for et nasjonalt fotomuseum med plassering i Horten, ... Under den klare forutsetning at Kulturdepartementet kan bli enig med Preus Fotomuseum om en akseptabel pris, mener flertallet at staten snarest bør sikre de verdifulle gjenstander, fotografier m.v. som i dag er i museets eie, og sørge for etablering av et nasjonalt fotomuseum. »

       Flertallet slutter seg til det fremlagte forslag og finansieringsmåte.

       Komiteens medlem representanten Roy N Wetterstad er enig i at samlingene til Preus Fotomuseum har betydelig historisk verdi. Dette medlem ser det imidlertid ikke som noen prioritert oppgave for staten å overta eierskapet og driften av et slikt museum. Det burde heller ha vært stimulert og tilrettelagt for fortsatt privat drift av virksomheten. Dette medlem vil på denne bakgrunn gå imot forslaget om statlig overtakelse av Preus Fotomuseum i Horten.