Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Lisbeth Holand, Solveig Sollie, Lars Sponheim og Erling Folkvord har den 20. april d.å. framsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen innvilge opphold på humanitært grunnlag til barnefamilier og mindreårige asylsøkere etter følgende kriterier:

1. Alle barn og barnefamilier som omfattes av Kirkeavtalen gis umiddelbart opphold i Norge.
2. Barn og barnefamilier som tidligere har søkt opphold i Sverige og nå oppholder seg i Norge, gis opphold her.
3. Asylsøkere med barn og mindreårige asylsøkere som har oppholdt seg mer enn 15 måneder i Norge, gis opphold.»

       I begrunnelsen for forslaget vises det bl.a. til at den svenske regjering har vedtatt en forordning som gir opphold i Sverige på humanitært grunnlag for barn og barnefamilier som har søkt asyl før 1. januar 1993. Det svenske vedtaket antas å omfatte ca 20.000 personer. Sverige ga i fjor opphold til om lag 60.000 flyktninger fra det tidligere Jugoslavia. For å bidra til en bedre byrdefordeling og unngå uklarheter og utrygghet for flyktninger som først kom til Sverige og senere har kommet til Norge, mener forslagsstillerne at denne gruppen bør få anledning til å bli i Norge dersom de selv ønsker det. Vedtaket bør også omfatte dem som har fått avslag, men som ennå ikke har forlatt landet.