Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Norsk deltakelse

Etter forutgående uformelle drøftelser mellom forsvarsministeren og FNs ledelse rettet FN den 7. april en formell henvendelse til Norge med anmodning om en norsk logistikk-bataljon til UNPROFOR B-HC. Departementet følger opp anmodningen med å foreslå en utvidelse av Norges deltakelse med en logistikk-bataljon på ca 370 personer som vil bli utplassert i Tuzla-området der den nordiske styrken i Bosnia-Hercegovina allerede befinner seg. Det utvidede bidraget forutsettes å strekke seg over to til tre år.

       Den foreslåtte utvidelse forutsetter at Norges engasjement i UNPROFOR FYROM Command i den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia gradvis blir avviklet for å kunne frigjøre ressurser til det nye oppdraget. Likeledes forutsettes det norske militære engasjement i Irak-Kuwait og Somalia avviklet, samtidig som vår deltakelse i FNs observatørmisjon i Kashmir er redusert og vil bli trukket tilbake innen utgangen av året. Regjeringen tar således sikte på i større grad å konsentrere den norske militære FN-innsatsen for å få en bedre ressursutnyttelse samlet sett.

       Norges nåværende deltakelse i FNs operasjoner er i hovedsak basert på den beredskapsstyrke som Stortinget fattet vedtak om ved behandlingen av Innst.S.nr.248 (1963-1964). Sammensetningen av styrken ble i 1993 justert og totalrammen ble utvidet fra 1.330 til 2.022 personer ved behandlingen av B.innst.S.nr.7 (1993-1994). Ultimo april 1994 deltok 1.537 norske befal og mannskaper i sju fredsbevarende operasjoner, hvorav 674 deltok i UNPROFOR.