Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Nærmere opplysninger om utnevnelsen av stillingen som sentralbanksjef

Stillingen som sentralbanksjef ble utlyst i dagspressen og Norsk lysingsblad 23. og 24. juni 1993 med søknadsfrist 30. juli 1993. Det meldte seg 9 søkere. Blant søkerne pekte R (søknad av 27. juli), Torstein Moland (søknad av 22. juli) og M (søknad av 30. juli) seg ut som kandidater til stillingen.

       Det er opplyst at de tre aktuelle søkerne gjennom en årrekke har innehatt fremtredende stillinger, delvis innen statsforvaltningen og i Finansdepartementet. De aktuelle søkerne ble ikke intervjuet.

       Det er videre opplyst at Finansdepartementet via oppslag i pressen 4. august 1993 ble kjent med at det var stilt spørsmål ved Molands deltagelse i KS-Airbus. I denne forbindelse innhentet departementet opplysninger fra Kredittilsynet, Skattedirektoratet, og Christiania Bank og Kreditkasse (CBK).

       Konklusjonen på dette ble at tilsettingsmyndigheten på det daværende stadium fant det riktig å se bort fra Molands deltakelse i KS-Airbus ved vurderingen av han opp mot konkurrerende søkere. Forberedende statsråd 5. august innstilte på tilsetting av Moland. Dette ble meddelt gjennom pressemelding.

       I statsråd den 6. august 1993 ble konserndirektør Torstein Moland utnevnt som sentralbanksjef og oppnevnt som leder av Norges Banks hovedstyre fra 1. januar 1994 og for et tidsrom av inntil 6 år.