Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Til Stortinget.

       Departementet legger i proposisjonen frem en liste over de pensjonene som gjelder foreløpig, men som ikke ble revidert av det forrige Stortinget. Departementet nevner noen saker spesielt, disse er:

- Førtidspensjon i NSB
       Departementet melder at ordningen med førtidspensjon i NSB vil bli ført videre i 1994, men at alle kostnadene nå vil bli dekt av NSB.
- Førtidspensjon til overtallige arbeidstakere over 60 år ved tidligere statlige spesialskoler
       I 1992 og 1993 har 17 personer fått innvilget førtidspensjon fra statskassa. Pensjonen blir gitt frem til søkerne kan få vanlig alderspensjon fra Statens Pensjonskasse. Fra og med 1994 vil utgiftene bli dekt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.
- Bedring av gjennomsnittlig pensjonsgrunnlag i Statens Pensjonskasse
       Full opptjeningstid i Statens Pensjonskasse er 30 år. I enkelte tilfeller har en tjenestemann f.eks. 25 års opptjening i Statens Pensjonskasse + f.eks. 8 år som kan godskrives som pensjon fra statskassa, dvs. vedkommende har hatt tjeneste i staten uten å være medlem i Statens Pensjonskasse. Spørsmålet er da om hva som skal være beregningsgrunnlaget for pensjonen.
       Opp gjennom årene har det vært noe varierende praksis. Departementet tilrår nå at beregning skal skje i henhold til § 19 annet ledd i lov om Statens Pensjonskasse. Dvs. at når den samlede tjenestetid er lengre enn det som kreves for å få full pensjon, skal det ved pensjonsberegningen sees bort fra den overskytende tjenestetid som har det laveste pensjonsgrunnlaget.
- Tidspunkt for omtale av særordninger
       Departementet kan, jf. § 20 tredje ledd i lov om Statens Pensjonskasse, bestemme at tid forut for medlemskap i pensjonskassen helt eller delvis skal regnes med som pensjonsgrunnlag. Departementet melder at man fra nå av vil omtale slike særordninger overfor Stortinget når de blir inngått og ikke som nå, når pensjonen kommer til utbetaling.

       Departementet redegjør så for noen spesielle pensjonssaker, det gjelder Bjørn Haug og Tormod Bakken som tilstås pensjon fra statskassa, mens Johannes Moe og Martha Frivollval ikke ble gitt medhold i sin sak. For en omtale av enkeltsakene vises til proposisjonen.

Komiteens merknader

       Komiteen seier seg enig i Administrasjonsdepartementet si tilråding om at pensjon frå statskassa kan reknast med ved utrekning av gjennomsnittleg deltid etter § 19, annet ledd i lov om Statens Pensjonskasse. Dette gjeld i dei høve tenestemannen har fleire år med lite deltid registrert i Pensjonskassa. Komiteen meiner at dette vil betre rettane til dei deltidstilsette fordi det gjennomsnittlege pensjonsgrunnlaget blir utvida.

       Komiteen er nøgd med at særordninger som blir gitt som pensjon frå statskassa blir omtalt i første proposisjon etter avtaleinngåing.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N. Wetterstad viser til B.innst.S.nr.II (1990-1991) og B.innst.S.nr.II (1992-1993) og til B.innst.S.nr.14 (1993-1994) og går mot en forlengelse av førtidspensjoneringsordningen for ansatte i NSB.