Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Innledning

Til Stortinget.

       I forbindelse med inngåelsen av avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) er det blitt reist spørsmål om hvilken konsultasjonsordning som bør gjelde mellom Stortinget og Regjeringen før Regjeringen binder seg i EØS-organene. Slik Stortingets forretningsorden lyder nå, er det bare den utvidede utenrikskomité som kan fungere som et slikt konsultasjonsorgan.

       Kristelig Folkepartis stortingsgruppe reiste i brev av 14. mai 1993 til Presidentskapet bl.a. spørsmål om hvordan Stortinget kan bli en reell konsultasjonspart i arbeidet med å utforme norske posisjoner i forhandlinger i EØS-komiteen, og hvilke komiteer i Stortinget som bør behandle EØS-relaterte saker. Presidentskapet besluttet å sende brevet til utenrikskomiteen til uttalelse. Venstres stortingsgruppe reiste noen av de samme problemstillinger i brev av 17. januar 1994 til Presidentskapet, og brevet ble oversendt utenrikskomiteen.

       Utenrikskomiteen har i brev av 3. februar 1994 gitt uttalelse om Stortingets arbeid med EØS-saker. Brevet er trykt som vedlegg til denne innstilling, og Presidentskapet viser til uttalelsen.

       Stortinget valgte 1. februar 1994, jf. Innst.S.nr.65 (1993-1994), en delegasjon på seks medlemmer med varamedlemmer til parlamentarikerkomiteen for EØS. To av medlemmene og et av varamedlemmene er medlemmer av utenrikskomiteen.

       Når det gjelder spørsmålet om hvilket organ i Stortinget som bør være Regjeringens konsultasjonspart før Regjeringen tar standpunkt i EØS-komiteen, er Presidentskapets flertall, Kolle Grøndahl, Skaug, Sortåsløkken og Fjærvoll, kommet til at dette bør være utenrikskomiteen. I disse saker tiltres komiteen av medlemmene av parlamentariker-delegasjonen til EØS. Dessuten skal komiteen eller dets leder kunne beslutte å trekke inn fagkomiteer i de saker der det er aktuelt.

       Presidentskapets flertall presiserer at dette organet ikke skal avgi innstillinger. Når Regjeringen fremmer proposisjon om f.eks. ratifikasjon av en avtale eller innarbeiding av avtaleforpliktelser i norsk lov, skal sakene behandles av de respektive fagkomiteer.

       Når det gjelder de nærmere regler om behandlingen av saker i dette organet, er det naturlig å trekke paralleller til enkelte av reglene i § 13 om den utvidede utenrikskomité. En tredjedel av den utvidede utenrikskomités medlemmer kan kreve møte i komiteen. På tilsvarende måte foreslås at en tredjedel av utenrikskomiteens medlemmer kan kreve møte i konsultasjonskomiteen for EØS-saker.

       Det er statsministeren eller utenriksministeren som på Regjeringens vegne kan anmode om at den utvidede utenrikskomité blir sammenkalt. Når det gjelder konsultasjoner om EØS-saker, synes handelsministeren, utenriksministeren og statsministeren å være mest aktuelle for tilsvarende anmodninger. Det foreslås bestemt at ethvert av Regjeringens medlemmer kan anmode om møte.

       Presidentskapets medlem Sortåsløkken, mener i tillegg at Rød Valgallianse og Venstre bør gis en plass hver, selv om de ikke har krav på det i henhold til valgresultatet. Gjennom EØS-organene vil Regjeringen i praksis forplikte Norge i forkant av Stortingets behandling av de enkelte lovendringer.

       Dette medlem mener derfor at det kan være naturlig å fravike vanlig praksis og gi alle partier mulighet for å ta del i konsultasjonene vedrørende EØS. Dette medlem fremmer det forslag som er tatt inn nedenfor, og slutter seg for øvrig til flertallets tilråding.

       Presidentskapets medlem Grimstad, mener konsultasjoner om EØS-saken bør foregå i en egen komité som opprettes for dette formål. Det forutsettes at de norske medlemmer i parlamentarikerkomiteen til EØS i hovedsak inkluderes i en slik komité.

       Dette medlem mener videre at det er naturlig at partiene blir representert ut fra sin styrke i en slik komité, samtidig som alle partier sikres representasjon. Dette medlem viser til at Regjeringen gjennom EØS-organene i praksis vil forplikte Norge i forkant av Stortingets behandling av de enkelte lovendringer. Derfor bør alle partier ha mulighet for å delta i konsultasjoner om EØS-saker.

       Dette medlem fremmer derfor det forslag som er tatt inn nedenfor.

       Presidentskapets medlem Syse, viser til uttalelsen fra utenrikskomiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Høyre, som konkluderer med at den utvidede utenrikskomité bør være konsultasjonsorgan også for EØS-saker inntil videre erfaringer er høstet. Dessuten bør medlemmene av Stortingets EØS-delegasjon tiltre konsultasjonene.

       Dette medlem fremmer derfor det forslag som er tatt inn nedenfor.