2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Kåre Fostervold, Øyvind Korsberg og Tove Nyhus, fra Høyre, Rolf Jarle Brøske og Torbjørn Hansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, Randi Sollie Denstad, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at det fremmes to forslag til endringer i lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven).

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til at Regjeringen i St.meld. nr. 40 (2006-2007) går inn for at alle merkeregistrerte fartøy under 11 meter som er registrert i Øst-Finnmark, inkludert kommunene Nordkapp og Porsanger, gis adgang til å delta i fangst av kongekrabbe. Flertallet støtter dette forslaget, jf. Innst. S. nr. XX (2007-2008).

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til at deltakerloven § 21 i dag ikke gir hjemmel for å skille mellom fartøy etter hvor fartøyet er registrert. På denne bakgrunn foreslås det et tillegg til andre ledd i deltakerloven § 21 som skal gi hjemmel til å unnta fartøy registrert i et visst eller visse geografiske områder fra de vilkår for å delta i fangst av kongekrabbe som blir bestemt med hjemmel i § 21 første ledd. Dette flertallet støtter denne lovendringen.

Komiteen viser til at ved behandling av St.prp. nr. 1 for budsjettåret 2007 la Stortinget til grunn at tilsynsoppgaver skal finansieres av såkalte sektoravgifter, og at Finansdepartementet har klargjort skillet mellom et gebyr og en avgift i nye retningslinjer for gebyr og avgiftsfinansiering, R-112/2006. Målet med en sektoravgift er å finansiere utgifter til bestemte tiltak, for eksempel fellestiltak for en næring der utgiftene blir betalt av næringen gjennom en avgift. Komiteen viser videre til at i deltakerloven § 25 går det fram at "departementet kan bestemme at det skal betales et gebyr ved innmelding i merkeregisteret og et årlig gebyr så lenge fartøyet står i merkeregisteret". I tillegg står det i andre punktum at "gebyret er tvangsgrunnlag for utlegg".

Komiteen mener at gebyret som blir betalt ved innføring i merkeregisteret, fortsatt er å regne som et gebyr, men at det årlige gebyret i samsvar med retningslinjene skal kalles en avgift. Regjeringen foreslår derfor å endre formuleringen "(…) og et årlig gebyr" til "(…) og en årlig avgift" og at begrepet "avgift" tas inn i andre punktum. Komiteen støtter denne lovendringen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at forslaget om særlige regler for fartøy av en gitt størrelse og registrert i et bestemt område vil medføre en forskjellsbehandling som bryter med lovens intensjon. Disse medlemmer kan ikke støtte den forskjellsbehandling som dette forslaget innebærer og vil derfor stemme imot endringen av lovens § 21 annet ledd. Disse medlemmer viser for øvrig til egne merknader fremmet i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 40 (2006-2007) Forvaltning av kongekrabbe.