3. Merknader frå komiteen
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Bjørlo Lysbakken, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Arvid Svendsen, fra Senterpartiet, Åslaug Haga, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til at de overordnede målene for norsk svalbardpolitikk ligger fast. Disse målene ble stadfestet under behandlingen av St.meld. nr. 40 (1985–1986) og senere bekreftet i behandlingen av St.meld. nr. 9 (1999–2000). De overordende målene innebærer en konsekvent og fast håndheving av suvereniteten, korrekt overholdelse av og kontroll med etterlevelsen av Svalbardtraktaten, bevaring av ro, stabilitet og den særegne naturen i området, samt opprettholdelsen av norske samfunn på øygruppa.
Komiteen påpeker at Svalbard er en integrert del av våre nordområder, og at en vedvarende satsing på aktivitet og nærvær på Svalbard er i tråd med de målene som ligger fast. En fortsatt satsing på Svalbard er derfor en sentral del av norsk nordområdepolitikk. Det er viktig at Sysselmannen har nødvendige økonomiske rammer til å ivareta sine oppgaver.
Komiteen støtter at Regjeringen har satt nordområdene som ett av Norges viktigste strategiske satsingsområder i årene som kommer. Komiteen vil understreke at ivaretakelse av norske økonomiske, miljømessige og sikkerhetspolitiske interesser i nord skal prioriteres høyt. Komiteen mener det er viktig med hyppig tilstedeværelse fra Kystvakten i havområdene rundt Svalbard.
Komiteen mener det er viktig å bevare et stabilt og robust samfunn for familier i Longyearbyen for å sikre norsk nærvær i nordområdene. Komiteen er tilfreds med at tilskuddet til Longyearbyen lokalstyre foreslås økt med 4,5 pst. til 93 mill. kroner.
Komiteen påpeker at nordområdene må videreutvikles som et attraktivt turistmål, og at Svalbard her står sentralt. Videre påpeker komiteen at det arktiske landskapet er sårbart, og det er viktig at det tas hensyn til denne sårbarheten ved en videre satsing på reiseliv og turisme på Svalbard. Komiteen er tilfreds med at Regjeringen har foreslått å bevilge 3 mill. kroner til styrket miljøovervåking på Svalbard.
Komiteen er tilfreds med at Regjeringen foreslår å bevilge 25 mill. kroner til et nytt kraftverk i Ny-Ålesund i 2009. En stabil og best mulig renset energiproduksjon er viktig for Ny-Ålesund som base for internasjonal klimaforskning.
Komiteen legger til grunn at virkningene av klimaendringene vil bli særlig sterke i nord og i arktiske strøk. Dette vil få dramatiske konsekvenser for natur, miljø, bosetting, urfolk og næringsliv i disse områdene dersom ikke utslippene av klimagasser reduseres. Komiteen mener at naturmiljøet på Svalbard er særdeles sårbart for konsekvensene av klimaendringene. Komiteen er fortsatt positiv til arbeidet med prosjektet "CO2-fritt Svalbard".
Komiteen viser til at Svalbard opplever en tilstrømming av forskere som studerer den påvirkning klimaendringene har på de arktiske områdene. Komiteen vil vise til at Svalbard er en viktig arena for internasjonalt utdannings- og forskningssamarbeid i nordområdene og at det må legges til rette for at dette kan fortsette. Komiteen mener at Universitetssenteret på Svalbard AS (UNIS) er en meget viktig del av nordområdesatsingen.
Komiteen imøteser den varslede stortingsmeldingen om Svalbard, som etter planen skal legges fram våren 2009.